IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия възобновява жп връзката с Австрия

Остават ограничения по някои маршрути, а движението се осъществява със закъснения заради въведения граничен контрол

09:27 | 14.09.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Германия въведе временен граничен контрол с Австрия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германия въведе временен граничен контрол с Австрия. Снимка: Ройтерс

Германската жп компания Deutsche Bahn (DB) възобнови временно прекъснатото движение на влаковете между Германия и Австрия. Изключение засега е отсечката между Залцбург и Мюнхен, където върху релсите имало много хора, което правило движението засега невъзможно, предава DPA, позовавайки се на говорител на DB в Берлин.

Според австрийския жп оператор Österreichische Bahn (ÖBB) влаковете се пренасочват и се движат често с до 90 минути закъснение. Същевременно компанията предупреждава пътниците, че заради въведения временно граничен контрол може да се стигне до по-дълго пътуване. 

Силни ограничения има и в транспорта в посока Унгария. Заради пренатоварване ÖBB преустанови движението на влакове по някои маршрути. Освен това компанията моли автомобилните превозвачи да не возят повече хора до гарите.

В неделя на обяд влаковият транспорт между двете страни бе преустановен на някои места заради настояване на австрийските власти. Германия пък въведе временен контрол по своите граници, започвайки с Австрия, с аргумента, че не може да поеме повече мигранти. Изправена пред притока на десетки хиляди бежанци, страната реши да въведе отново контрол и така на практика преустанови действието на Шенгенското споразумение за свободно движение, което обаче позволява такива мерки при извънредни обстоятелства.

Непривичният за Берлин ход да опази границите си, като въведе ограничения върху Шенгенското пространство, е в разрив с основните принципи на ЕС да позволява пътуване без граници и паспорти в по-голямата част от блока, пише Financial Times.

Много правителства основно в Източна Европа посрещат на нож идеята да бъдат задължени да приемат повече мигранти, отколкото искат. Кризата е най-новото и вероятно най-тежкото изпитание на волята на европейците да работят заедно за решаване на големи проблеми на фона на набиращите сила популистки, националистически и евроскептични движения на континента, допълва американският New York Times.

Този ход на правителството на Меркел бе възприет като ясен знак към останалите членове на ЕС, че Германия е все по-изтощена от това, че носи на гърба си толкова голяма част от тежестта на най-голямата хуманитарна криза в Европа от десетилетия. Някои обаче ги тревожи друго: ако най-богатата и могъща държава сред 28-те дава признаци, че е на прага на силите си, как Европа въобще ще успее да намери път за излизане от тази извънредна ситуация, на която не ѝ се вижда краят, пише още американското издание. 

Също в неделя германският министър на транспорта Александър Добринт заклейми "пълния провал" на Европейския съюз, който според него не успява да контролира външните си граници и да спре наплива от мигранти. 

Положението с бежанците в Австрия след затварянето на границата от страна на Германия продължава да се усложнява, като само вчера през пункта в Никелсдорф са преминали 15 000 души, предава APA, цитирана от БТА. 

В телевизионна дискусия министърът на външните работи на Австрия Себастиан Курц заяви, че Австрия ще трябва да се ориентира по Германия и също да въведе граничен контрол, за да бъдат избегнати "опустошителните последствия". В противен случай само след няколко дни Австрия е застрашена от тотално претоварване на системите, заяви Курц. На граничния пункт с Унгария Никелсдорф ще се струпат хиляди бежанци, които ще останат в страната, продължи той.

Курц заяви, че австрийското правителство е било уведомено за решението на Германия да затвори границата. Това беше потвърдено и от говорителка на австрийския канцлер Вернер Файман. 

Утре ще се състои среща между Ангела Меркел и Вернер Файман по проблемите на бежанската криза.

Според шефа на полицията в Бургенланд - провинцията, в която се намира Никелсдорф, е възможно поради изграждането на ограда по унгаро-сръбската граница да се обособи нов път на бежанците, който да минава през Хърватия и Словения, респективно България и Словакия към Австрия. Фактът, че граничният режим с Унгария все още не е променен, Ханс-Петер Доскоцил обясни с предположението, че в такъв случай бежанците ще преминават през "зелената граница" и това ще предизвика непредвидими усложнения, заяви Доскоцил в информационно телевизионно предаване.

Днес ще се състои извънредна среща на министрите на вътрешните работи и на правосъдието на страните в ЕС, на която ще се реши какви допълнителни мерки да се вземат за справяне с настоящата бежанска криза в Европа. Плановете на Европейската комисия за разпределение на общо 160 000 бежанци между европейските държави и мерките за подобряване на сигурността и процедурите по обработка на молбите за получаване на убежище са също на дневен ред.

Всичко за бежанската вълна четете тук
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
power grid
преди 8 години
ЕС е най *** нещо в историята на Европа.Сами си го причинаха с глупавите приказки за свобода и благоденствие както и с калпавата си социална политика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
power grid
преди 8 години
ЕС е най *** нещо в историята на Европа.Сами си го причинаха с глупавите приказки за свобода и благоденствие както и с калпавата си социална политика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Това недоразумение Юнкер, нали заявяваше,че никога нямало да се откаже от Шенген. Е на практика в момента Шенген рухна. Къде е същия господин да направи коментар?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още