IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ifo: Бежанците ще струват поне 10 млрд. евро на Германия

Делът на висшистите дори в Сирия, която се счита за най-развитата сред бедстващите страни, възлиза на 6%

11:09 | 21.09.15 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бежанец от Сирия си прави селфи с канцлера. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бежанец от Сирия си прави селфи с канцлера. Снимка: Ройтерс

Базираният в Мюнхен Институт за икономически изследвания Ifo очаква разходите на Германия за бежанците да достигнат поне 10 млрд. евро. База за изчисленията е прогнозата на Федералното министерство на вътрешните работи за 800 000 търсещи убежище лица през текущата година. При изчисленията обаче не се вземат предвид нито последващото събиране на семействата, нито обучението на бежанците, предава DPA.

„Лицата, търсещи убежище, са зле подготвени за германския пазар на труда", се казва в доклада на Ifo. Делът на неграмотност е висок. Делът на висшистите дори в Сирия, която се счита за най-развитата сред страните, от които в момента бягат хора, възлиза на само шест на сто, а еквивалентността на дипломите с тези на германските висшисти в много случаи не е налице. По този начин Ifo стига до същата оценка, каквато направи и баварският министър на икономиката Илзе Айгнер, която се съмнява в бързата интеграция на бежанците на германския пазар на труда.

„Историята за добре образованите бежанци не е вярна", каза наскоро Айгнер.

Ifo отива още по-напред и обмисля преструктуриране на някои регулации на пазара на труда, като например въведената наскоро минимална почасова ставка на заплащане. „Може да се опасяваме, че много от тях няма да намерят работа при минималното заплащане от 8,50 евро, тъй като производителността им е ниска“, поясняват икономистите. „Затова може би трябва да се помисли за генерално намаляване на минималната ставка, за да не възникне допълнителна безработица“. Междувременно и федералното Министерство на труда очаква заради бежанците нарастваща безработица през следващите години.

Като цяло мюнхенският институт предупреждава да няма свръхочаквания за приноса на бежанците за германската икономика. „На пазара на труда наистина ще има предимства, но те ще бъдат свръхкомпенсирани от по-високата безработица и нетния трансфер на имигранти“.

По-този начин обаче Ifo се изказва доста по-песимистично от други икономически мозъчни тръстове, като например Института за икономически изследвания DIW или близкия до работодателските организации Институт на германската икономика, които виждат поне в дългосрочен план сериозни плюсове за конюнктурата на страната. DIW очаква, че  приносът на имигрантите за брутния вътрешен продукт на страната през 2016 г. ще бъде около ¼ процентен пункт.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че нейната страна не може да даде подслон на тези, които се местят само по икономически причини, предаде Ройтерс. "Германия иска да помогне. Но това не е предизвикателство само за Германия, то е за цяла Европа", заяви Меркел на профсъюзно събиране в Лайпциг. "Европа трябва да действа заедно и да поеме отговорността. Германия не може да се нагърби с тази задача сама".

По-рано през миналата седмица Ангела Меркел прикани компаниите да допринесат за интеграцията на бежанците в страната и обществото.

“Интеграцията на хората е дългосрочна, предизвикателна задача”, заяви Меркел в четвъртък по време на откриването на Международното автомобилно изложение (IAA) във Франкфурт, цитирана от Ройтерс.

Всичко за бежанската вълна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 8 години
назрява момента когато Аятолаха ще каже войни на Алаахааа атакаааааа хахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
http://***.ibtimes.co.uk/top-10-educated-countries-2013-uk-514300
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
"Russians are the Most Well Educated: UK Ranked SeventhUK is ranked seventh on the list of Most Educated Countries in the World, while US is ranked fifth.Russia is the most educated country in the world, according to the latest figures from the Organization for Economic Co-operation and Development (OECD), followed by Canada and then Japan."Russia has, according to the OECD, a 'historically strong investment in education'," the authors of the report noted, but added that this image could be tarnished by recent reports of corruption."А това за *** които наричат "Русия дива страна"Тук е отчетено че руснаците са НАЙ ОБРАЗОВАНИЯ НАРОД в света!! Вижте каде са любимците ви по долу!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
Руски отряд е избил една група от ислямистите само за 4 минути. Толкова е траял боя!!! :)) Във вещите им открили сателитни снимки на руската база в Латакия. Интересно, кога ислямистите са успяли да произведат и разположат в Космоса сателити !!??? Между другото вече част от воюващите срещу Асад масово почнали да сдават оръжие.....!!!! Русия стъпи ТЕЖКО. Путин тропна с крак и мишките във Вашингтон подскочиха от уплаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 6
STRAHO
преди 8 години
Руски отряд е избил една група от ислямистите. Във вещите им открили сателитни снимки на руската база в Латакия. Интересно, кога ислямистите са успяли да произведат и разположат в Космоса сателити !!??? Между другото вече част от воюващите срещу Асад масово почнали да сдават оръжие.....!!!! Русия стъпи ТЕЖКО. Путин тропна с крак и мишките във Вашингтон подскочиха от уплаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Германците скандират: "Меркел в Сибир а Путин в Берлин"Чуйте го с ушите си!https://***.youtube.com/watch?v=xBdQqE4mtnw
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
да са им честити новите бежански специалисти и бизнесмени, ай сполай и наслука ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още