IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британското индустриално производство се забавя и през септември

Компаниите в сектора са намалили персонала за пръв път от две госини, сочат данните на Markit/CIPS

15:49 | 01.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Британското индустриално производство се забавя и през септември

Индустриалното производство във Великобритания се забави и през септември, а компаниите са намалили персонала за пръв път от две години насам, сочат данните на Markit/CIPS, цитирани от Ройтерс. PMI индексът е отчел понижение до 51,5 пункта от 51,6 пункта през август.

Макар и над 50 пункта, което показва експанзия, стойността е съвсем малко над двугодишното дъно, което беше достигнато през септември.

Данните показват, че секторът продължава да тежи на британската икономика през третото тримесечие.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха по-лоши стойности около 51,3 пункта.

Резултатите на практика подкрепят призивите към Английската централната банка да не вдига лихвения процент, докато производственият сектор не започне да се представя по-добре“, казва Роб Добсън, старши икономист в Markit.

Британските индустриални компании изпитваха трудности тази година. Официалните данни от сряда показаха, че производството им се е свило около 0,5% от април до края на юни. Същевременно доста по-големият сектор на услугите е просперирал.

Цените на суровините и енергията, плащани от индустриалните производители, са паднали с най-бързия темп от над 16 години. Това по всяка вероятност подсказва, че производствените цени няма да започнат да се повишават скоро.

Британският производствен сектор остава слаб в края на третото тримесечие заради комбинацията от рязко забавяне на потреблението, слаби инвестиции и слаб растеж на поръчките за износ“, обяснява Добсън.

Индексът за назначенията падна под 50 пункта за пръв път от април 2013 г., което означава, че периодът на стабилен ръст в заетостта във Великобритания изглежда приключва.

Съкращаването на работни места е сигнал, че производителите подхождат по-предпазливо, а това може да доведе до допълнително забавяне на производството в някои компании през идните месеци“, смята Добсън.

През идните дни се очакват проучванията на Markit/CIPS за сектора на строителството и услугите. През последните месеци те показваха далеч по-добри данни в сравнение с доклада за индустрията, припомня Ройтерс.

Същевременно британската статистическа служба отчете през второто тримесечие на годината най-високия ръст в производителността на икономиката спрямо предходните три месеца. Производителността е ключов фактор, който централната банка следи при решението си дали да вдигне лихвените проценти. Британската производителност на час е нараснала с 0,9% между април и юни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още