IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корупцията - предизвикателството пред Западните Балкани по пътя към ЕС

ЕК поставя под въпрос независимостта на съдебната система и принципа на разделение на властите в Турция

13:00 | 10.11.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Корупцията - предизвикателството пред Западните Балкани по пътя към ЕС

Сърбия е умерено напреднала по отношение на зачитането на основните права на гражданите. Икономиката на страната също се развива с умерени темпове. Благодарение на мерките за консолидация и по-добра събираемост на данъците бюджетният дефицит е спаднал рязко, инфлацията е ниска, а безработицата, макар и още да е над 20%, също намалява. Постигнат е напредък с преструктурирането на публично притежаваните компании и основни комунални услуги, отбелязва се в доклада.

Като цяло страната напредва и с изпълнението на задълженията по Споразумението за стабилизиране и асоцииране. Очаква се Белград да прекрати защитните мерки по отношение на вноса в ЕС на мляко, сирене, масло и свинско месо, тъй като те са неоправдани, посочва се в доклада.

Черна гора

За Черна гора Брюксел заключава, че продължава да отбелязва напредък по отношение на политическите и икономическите критерии и е подобрила способността си да поеме задълженията, произтичащи от членството в ЕС. Страната обаче трябва да постигне по-нататъшен напредък в укрепването на институционалната рамка и в установяването на стабилни резултати в борбата срещу корупцията и организираната престъпност, посочва се в доклада.

Като умерен се оценява напредъкът на страната в съдебната реформа. Приемането през февруари на набор от закони за реформата на съдебната система проправи пътя за засилване на нейния професионализъм и независимост. Черна гора е постигнала някакво ниво на подготовка в борбата срещу корупцията, но резултатите, особено за корупцията по високите етажи, остават ограничени.

Известен напредък бе постигнат през отчетния период в реформата на публичната администрация – основно върху законодателството в тази сфера. Остават опасенията относно свободата на изразяване, въпреки че атаките срещу медиите намаляват, посочва се в доклада.

За икономиката на страната се посочва, че макроикономическата стабилност в голяма степен е запазена. Икономиката нараства, макар и с по-бавни темпове, отколкото през предходната година, стимулирана от инвестициите, но все пак се очертават и някои предизвикателства. Цената на строителството на магистралата Бар-Боляре представлява риск за фискалната сигурност. Банковото кредитиране също се оскъпява заради ръста на проблемните кредити.

Необходими са и допълнителни усилия за намаляване на високата безработица.

Македония

За Македония ЕК изразява готовността си да препоръча започване на преговори за присъединяване. Това обаче ще стане в зависимост от по-нататъшното изпълнение на политическото споразумение от лятото и напредъка в изпълнението на приоритетите за спешни реформи. Това ще се случи в най-добрия случай след предстоящите избори, посочва се в доклада за страната.

Брюксел припомня, че страната преживя най-тежката си политическа криза от 2001 г. насам, заради която са се разкрили нарушенията на човешките права, намесата в независимостта на съдебната власт, проблемите със свободата на словото, както и корупцията.

Нестабилен е и междуетническият диалог в страната. Що се отнася до икономиката, Брюксел подчертава отстъплението на властите от управлението на публичните финанси. Развитието на цялостния публичен дълг продължава да буди безпокойство. Безработицата също остава висока – почти 30 на сто.

Икономиката на Македония е умерено подготвена да се справи с конкурентния натиск и пазарните сили в рамките на съюза, посочва ЕК. Въпреки това, страната се нуждае от подобряване на пригодността за заетост на хората чрез по-добро съгласуване на образованието с нуждите на пазара на труда, подобряване на връзките между преките чуждестранни инвеститори и местната икономика и по-добро приоритизиране на инвестициите.

ЕК препоръчва и акцент върху реформата на административния капацитет.

Последна актуализация: 01:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още