IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром изпрати фактура за 2,5 млрд. долара на Нафтогаз Украйна

Руският гигант очаква плащане до 10 дни по клаузата "take or pay" за третото тримесечие на 2015 г.

12:58 | 19.01.16 г. 3
Газпром изпрати фактура за 2,5 млрд. долара на Нафтогаз Украйна

Газпром е изпратила сметка за 2,54 млрд. долара на Нафтогаз Украйна за договорения, но недоставен природен газ през третото тримесечие на 2015 година, съобщава руската информационна агенция ТАСС.

Руската компания очаква Украйна да се изплати за получения газ в следващите 10 дни.

В договора за покупко-продажба на газ между двете компании присъства клаузата "take or pay", по силата на която през третото тримесечие на миналата година Украйна е трябвало да закупи 10,485 млрд. куб. метра природен газ.

"Украйна на практика се отказа от покупката на руски газ през третото тримесечие", посочи ръководителят на Газпром Алексей Милер. Клаузата "take or pay" не се прилага за първото, второто и четвъртото тримесечие на 2015 година, уточняват още от газовия гигант.

На 10 януари 2016 година премиерът на Украйна Арсений Яценюк обясни, че страната ще продължи да купува газ от страните от ЕС. Причината за това е по-ниската цена - Русия предлага цена от 212 долара за 1000 куб. метра, докато от ЕС средната стойност е 200 долара, посочи той.

Все пак Нафтогаз не изключва и възможността през следващите седмици отново да купува газ от Русия на фона на очакваното сериозно застудяване и температури под -24 градуса. В момента в хранилищата в Украйна има към 13 млрд. куб. метра газ, посочва още ТАСС. При ниски температури обаче може да се стигне до дефицит на газа, допълва изданието, като се позовава на коментари на ръководителя на украинската компания Андрей Коболев.

Междувременно и Украйна реши едностранно да увеличи таксата за транзит на природен газ от Русия за Европа. От 1 януари тя вече е 7,90 долара, вместо досегашните около 2,50 долара за 1000 куб. метра, пренесени на 100 км разстояние. Първата фактура с новата цена ще бъде представена на Русия през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 1
vzhekoff
преди 8 години
Всъщност баш Украйна трябва да плаща за дивотиите по съветско време, тъй като една голяма част от тогавашните управници бяха хохли, като почнем от фамозния пияндурник Хрушчов и стигнем до обикновените хохли. Най-голямото ядрено бедствие - аварията в Чернобил - е придизвикано от ***-украинци , управлявали АЕЦ-а. А квинтесенцията на украинската техническа мисъл е безсмъртният "автомобил" ЗАЗ. В добавка - една от най-големите етнически чистки е правена в Украйна - 3-ят по големина полски град Лвов е бил прочистен напълно, а титулното население изцяло подменено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
aldy
преди 8 години
"...В договора за покупко-продажба на газ между двете компании присъства клаузата "take or pay", по силата на която през третото тримесечие на миналата година Украйна е трябвало да закупи 10,485 млрд. куб. метра природен газ..."Има да чакат от умрял писмо. Укропитеките смятат, че Русия е незаконна държава и не трябва нищо да й се плаща. Напротив, тя трябва да им плаща заради тормоза по съветско време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още