IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Набиулина: Зависимостта между руската икономика и цената на петрола намалява

Дефицитът в руския бюджет може да достигне 4-5%, ако цената на петрола остане в диапазона 30-35 долара, смята анализатор

22:09 | 22.01.16 г. 28
Автор - снимка
Създател
Набиулина: Зависимостта между руската икономика и цената на петрола намалява

Зависимостта между икономиката и цената на петрола и стойността на рублата намалява, убедена е гуверньорът на Руската централна банка Елвира Набиулина, цитирана от ТАСС.

По време на заседание в Министерството на финансите тя призова и за още структурни промени, които да диверсифицират икономиката.

"Новите промени във външнотърговската конюнктура поставя нови предизвикателства пред платежната и бюджетната политика. Убедена съм, че ако действаме съгласувано, както досега, ще успеем да преодолеем това", каза още гуверньорът на Централната банка.

Едно от тези предизвикателства е да се запази макроикономическата стабилност, тоест - нисък дефицит, нисък дълг и ниска инфлация. Набиулина обаче признава, че да се удържи инфлацията в условията на рискова бюджетна политика е много сложно.

"Паричната и бюджетната политика са свързани. Ако бюджетът не е балансиран и има безконтролен ръст на държавните разходи, това ще доведе до ръст на дългосрочните лихви и инфлационни очаквания. В тези условия за Централната банка ще бъде сложно да държи инфлацията под контрол", допълни още тя.

Набиулина очаква ръст на цената на петрола през тази година, но не и до "високите нива, които бяха през миналите години".

Междувременно анализаторът Екатерина Трофимова прогнозира пред телевизионния канал "Россия 24", че при цена от 30 - 35 долара за барел, дефицитът в бюджета на Русия може да достигне до 4-5% от брутния вътрешен продукт (БВП). При това ниво на цената на петрола руският БВП пък ще се свие с около 3 на сто, допълни още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 10 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 8 години
Кир Михалаки, изгорели са паричките на баща ти с които те е изучил! А колкото до Русия тя си е фалирала, но не е обявено. На всички руски банки трябва да им се отнемат лицензите. За да не се случи това, ЦБ разрешава на търговските банки да изчисляват баланси и резерви на курс 55 рубли за долар. Наясно ли си колко голяма е дупката? ПП Имаш много здраве от амбасадора. Пожелава ти дълъг и труден живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 6
data
преди 8 години
Демек , признаваш че булка Нибулина и нейния ментор другаря Путин съвсем съзнателно и целенасочено обират на бедната *** последните доларчета ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 10
needtoknowmore
преди 8 години
Мише, пак ли от рано подкара путинофилята и пропагандата за великата РФ?Викаш няма зависимост, а както няма да не се създали тайни концерни, които вече да са заляли света и да си преструктурирали приходаната си част вече да се пълни с ДДС и осигуровки и данъци и да махнали тотално екпортните данъци на въглеводородите?Или тази се радва, че вече нефта към курс на рублата води до същият приход в рубли като преди година и половина? Само, че вноса на всичко друго е 2 пъти и нещо отгоре, но на бедният колхозник му е все тая, той ако има пари за водка и сельодка на края ще е доволен - все пак имат голям морал.Я ги махни тези сложни понятия, а думай какво стана с рублите който почна да ги купуваш на 60 за долар както и индексите им на РФ - ти беше този, които говори че са тотално надценени и са най-перспективните. Позна, обаче сбърка знак + с -.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
че те западните пропаганди са са в пъти над руските, но и тва не работи от 2013 края ги почнахте - еми не става както виждаш не става. И само ревете на руски гробища, всяка 2 ра статия, че руснаците са зле е тва кво е не е пропаганда все едно ?!? :)) Не бе как бе, що не е за Канада да ги скиваш са как са, Норвегия и всички камили с тея цени на петрола или на тех нищо им нема ама важното е да се пише за руската нали ? Не те нема да пукнат ако ще всяка първа статия да е за тях .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
Набюлина отдавна не ползва резерви да спира рубли .... нали си тука всеки ден и гледаш новините ?!? Пропаганди ... хах Русия не е СССР ... и нема да фалират колко и да ти е мъчно не и този път, беше що беше то преди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 9
data
преди 8 години
п.п. с тез пропагадни номерца в стил - ние сме зле ама вие сте по зле от ерата на СССР няма да ми скачаш . Статията е за Русия - не за братя Кох , нито за Сорос . Иначе темата става - а вие що биете *** :):) Копи пейс от руската пропаганда от преди 30г. Не измислихте ли нещо ново за тез години ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 9
data
преди 8 години
Гълабе бел , що булка Набулина не използва тез резерви да спре спихването на руплата ? Явно е по глупава от теб , бегом да си подаваш молбата в РЦБ . Как са могли да изпуснат такова светило кат теб не знам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
обясни на какво отгоре са се разпищолили така ?!? Какво са произвели какво са сътворили, като не са продали нищо със силната им валута, петрол тръгнали да продават на 30$ ше се пукна от смях ..... Оня Буш и братята Кох рак ги е фанало сигур, че им се разката майката с тея цени щото нема лапаница .... :)) Пак ти каам докар паднат тея ше паднат много други преди тва даже и от Запада също - гаранте .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
справка за такива 6тици кат тебе веднага ти давам справка, за 300 млн. население, пак повтарям за 300 млн. население ?!?! Че Китай са 5 пъти повече ве и имат по малко от тея, Русия и Германия взети заедно струват повече от американците и имат по малко ееее??? Аре там с Моториста за Нова година квот ви дали дали от Соросната фондация ама тея раоти ги знаят и децата в първи клас ...U.S. fiscal year budget deficit narrows to $439 billionhttp://***.reuters.com/article/us-usa-budget-idUSKCN0S92K920151015http://***.usdebtclock.org/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 7
data
преди 8 години
http://***.economist.com/blogs/graphicdetail/2016/01/red-and-blackя виж колко готина статистика :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още