IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стурнарас: Темата за излизане на Гърция от еврозоната е „затворена глава"

Бежанският поток струва на страната между 0,3 - 0,4 на сто от БВП, смята гуверньорът на централната банка

14:14 | 29.01.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Управителят на централната банка на Гърция Янис Стурнарас заяви в интервю за Financial Times в петък, че очаква икономиката на страната да се върне към растеж през втората половина на годината и че рискът от излизане на страната от еврозоната вече не е актуален.

Според Стурнарас въпросът с излизане на Гърция от еврозоната е "затворена глава".

„През 2016 г. ще регистрираме отрицателно икономическо наследство от последното тримесечие на 2015 г. Може да имаме положителен растеж в последните две тримесечия на тази година", посочва управителят във видео интервю за изданието. 



Същевременно Стурнарас призова лявото правителство в Атина да приложи реформите, договорени с международните кредитори, предупреждавайки че при отстъпление има риск икономиката да не издържи.

Той посочва, че мигрантската криза може да струва скъпо на Гърция.

Повече от 800 хиляди бежанци и мигранти, бягащи от Сирия, Афганистан и други, засегнати от войни държави, пристигнаха от Турция в Гърция през 2015 г., предприемайки рисковано пътуване по море, често в надуваеми лодки.
„Направените от нас анализи сочат, че ползите (от подобен тип миграция) са за приемащите държави, а за транзитните държави има предимно разходи", отбелязва Стурнарас.

По думите му мигрантският поток струва на Гърция между 0,3 - 0,4 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.
 
Още по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 32 rate down comment 1
Иван Митев
преди 8 години
Сега Република Гърция понася щети от напреднал стадий на деградираща европейска парична система. Ако не се помогне за временно спасение на Гърция, то веднага ще се изясни каква е съдбата на всяка държава с деградираща парична система, а именно катастрофално стопанско фиаско с болезнени щети.Спасение на Гърция е възможно с прекратяване на сегашната държавна грешка чрез прилагане на подобрявана европейска парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 3
abdul
преди 8 години
Така е.Всички прекрасно знаете, че ако не минат реформите при вас, никъде няма да минат.Т.е. от този момент нататък няма "излизане на Гърция от еврозоната", не щото гърция няма да излезе, а щото няма да има ОТ КАКВО да излезе :-)..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още