IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще трябва бързо да коригира охраната на границите си

ЕК прие доклад, в който изтъква "сериозни недостатъци" и пропуски при прилагането на шенгенските правила от южната ни съседка заради бежанската криза

20:05 | 02.02.16 г.
Гърция ще трябва бързо да коригира охраната на границите си

Гърция получава три месеца, за да коригира пропуските си по опазването на външните граници на Европейския съюз (ЕС) и Шенгенското пространство. Това се посочва в доклад на Европейската комисия (ЕК), който институцията е приела днес, съобщават от пресслужбата на ЕК.

В доклада се изтъкват „сериозни недостатъци“, установени при оценката на прилагането на шенгенските правила в областта на управлението на външните граници на Гърция.

Препоръките ще бъдат предоставени на Съвета на ЕС за одобрение.

Механизмът за оценка на прилагането на шенгенските правила беше създаден от Брюксел през 2013 г., припомня се в съобщението. Експерти от държавите членки и европейската гранична агенция Frontex посещават държавите в пространството за свободно пътуване, за да оценят изпълнението на мерките.

С препоръките в доклада Брюксел се стреми да гарантира, че Гърция прилага всички шенгенски правила, свързани с управлението на външните граници, правилно и ефективно.

ЕК например настоява Атина да подобри процедурите по регистрация на имигрантите, които навлизат в ЕС по море през територията на страната. Основно изискване е страната да осигури достатъчно персонал и пръстови скенери за регистрация и проверка на имигрантите и техните документи.

От южната ни съседка се изисква да осигури и необходимите условия за настаняване на пристигналите в процеса на тяхната регистрация. Атина ще трябва да стартира и процедури за експулсиране на нелегалните имигранти, които не са подали молба за убежище и които не се нуждаят от международна закрила, посочва се в доклада.

Гърция ще трябва да подобри и наблюдението на границите си, включително да създаде система за анализ на риска и повишаване на обучението на граничната охрана.

Еврокомисарят по въпростите на миграцията Димитрис Аврамопулос коментира, че способността на ЕС да поддържа системата за свободно движение зависи от способността за ефективно управление на външните граници на съюза. „Днес предлагаме набор от препоръки за да се гарантира, че на всички външни граници на Гърция се провежда контрол, приведен в съответствие с шенгенските правила“, посочва той.

Той припомня за безпрецедентния натиск по външните граници на ЕС, като допълва, че целта на европейските власти е да укрепят Шенген.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още