IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще въведе и лицево разпознаване в системата за регистрация на имигранти

Софтуерът обаче няма да е готов преди 2020 г.

14:21 | 09.05.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
ЕК ще въведе и лицево разпознаване в системата за регистрация на имигранти

Европейската комисия (ЕК) иска да разшири базите данни с пръстови отпечатъци, да въведе софтуер за лицево разпознаване и да съхранява информацията за по-дълго време в опит да овладее бежанската криза, пише онлайн изданието EurActiv.com.

То припомня, че Европейският съюз (ЕС) планира пълна промяна на правилата за предоставяне на убежище, като се предвижда въвеждане на постоянна квотна система за преразпределяне на бежанци между държавите членки.

Предвижда се обаче и затягане на мерките за граничен контрол в Шенгенското пространство, както и разширяване на базата данни с пръстови отпечатъци, която в момента се използва за идентифициране на нелегалните имигранти.

Системата се предвижда да бъде надградена и с лицево разпознаване, а личните данни на лицата ще се съхраняват за по-дълъг период от време – 5 години вместо 18 месеца, включително и информацията за непълнолетните мигранти.

Промяната на системата ще струва около 30 млн. евро, посочва изданието.

Системата за пръстови отпечатъци беше въведена в началото на това хилядолетие с цел да подкрепи системата за убежището съгласно споразумението от Дъблин, припомня изданието. Благодарение на нея органите по миграцията определят по-лесно в коя страна имигрантите за първи път са влезли в ЕС.

Еврокомисията разкритикува ограниченията пред събирането на данни за имигрантите. Държавите членки на ЕС например не могат да проверяват пръстовите отпечатъци на задържани имигранти, които не са подали молба за убежище.

Комисията вече смята, че събирането само на пръстови отпечатъци не е достатъчно ефективно, затова и биометричните технологии вече ще са в центъра на новата система за убежището в ЕС.

В тази връзка се предлага и понижаване на минималната възраст на имигрантите, на които ще може да се събират биометрични данни. В момента границата е 14 години, но най-вероятно и непридружавани деца на възраст от 6-7 години ще бъдат включвани в системата.

Кога обаче ще бъдат готови подобренията на системата – все още не се знае. Най-рано през 2020 г. ЕК ще разполага с проучване кои биха били най-подходящите програми.

На експертите по сигурността ще им бъде позволено да правят и снимки на лицата. Докато обаче софтуерът не бъде подготвен, граничният контрол ще разчита на собствената си преценка при идентифицирането на имигрантите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
До 2020 я камилата я камиларя...въпросът ми е кадъната как ше я снимаме ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Лошо защото плюс премахването на парите кеш става лошо тотален контрол и остава само чипирането
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
dzk
преди 8 години
до 2020 година може да има лицево разпознаване за етнически европейци. Отдавна трябваше да се въведе ПЪЛНО разпознаване на ВСИЧКИ кандидати за имиграция в Европа. Това да включва: лицева идендификация, отпечатъци от десетте пръста, и ДНК проби. И това да се прави от ВСИЧКИ, без право за отказ. Но коня бавно нагазва в реката, а пазача си пие ракията и спи под дебела сякна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още