IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Шулц: Нужна е корекция на гръцките дългове

Допълнително орязване на заплати и пенсии не е решение на проблема, смята председателят на Европарламента

16:25 | 13.05.16 г. 1
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Нуждата от "корекция на дълговете" на Гърция подчерта в интервю за Euronews председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. Според него бъдещо намаление на заплати и пенсии в страната не е решение на проблема, а Европа трябва да признае първичния излишък в бюджета на страната за 2015 година.

Шулц посочва, че в началото на седмицата, по време на извънредното заседание на Еврогрупата, е било намерено добро решение за Гърция.

Темата за опрощаването на задълженията на страната пък вече се дискутира свободно – за първи път финансовите министри от еврозоната обсъдиха казуса по време на заседанието си. Председателят на ЕП коментира още, че Германия, един от най-големите противници на идеята за орязване на гръцките дългове, се е съгласила да обсъди казуса.

На въпрос дали икономиите, налагани на Гърция, са прекомерни, Шулц коментира, че никога не е бил привърженик на подобни мерки. Председателят на ЕП обясни още, че само бюджетна дисциплина и намаляване на дълга не е достатъчна. На Гърция е необходимо увеличаване на приходната част на бюджета, както и на заетостта, които да доведат до ръст на брутния вътрешен продукт (БВП).

В последните години гръцките власти са принудени да намаляват публичните разходи, които бяха определяни от кредиторите на държавата като прекалено раздути.

По повод прегледа на третата спасителна програма на страната правителството предприе реформа в пенсионната и данъчната система, която не предвижда намаляване на основните пенсии. В същото време обаче, за да си осигури нужните средства, Атина повишава осигуровките и данъците, включително и ДДС.

Според гръцкото издание „То Вима“ Гърция и кредиторите вече са изработили проект на споразумението по прегледа на спасителната програма, подписана през миналото лято. Споразумението трябва да получи одобрението на пет национални парламента в еврозоната, а след това Европейският стабилизационен механизъм (ESM) ще може да отпусне следващата порция финансови средства за Атина.

Очакванията са споразумението да бъде подписано на 24 май, когато е и редовната среща на финансовите министри от еврозоната. Дотогава пък Гърция ще трябва да приеме и закон за автоматичното прилагане на допълнителни икономии, ако властите се разминат със заложените в програмата бюджетни цели – излишък от 3,5% през 2018 година.

Зам.-министърът на финансите Йоргос Хулиаракис коментира, че тази схема ще бъде внесена в парламента и гласувана в понеделник (16 май). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
Атанасио
преди 7 години
То да бяха само гръцките Капитализмът окончателно отстъпи място на кредитизма, който по същество е типична измамна схема на Понци ... Все още има изход и първата стъпка към него е да си признаем, че така не може да продължава занапред ... Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027За Анатол Калецки(завършил Оксфорд и Харвард)това, което катастрофира през 2008 г. не е една банка или финансова система, а една цялостна политическа философия и икономическа система, начин на живот и мислене за света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още