IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карни: Великобритания вече страда от „икономически посттравматичен стрес“

Гуверньорът на АЦБ обяви, че се подготвя нов кръг от парични стимули, за да се преодолее спадът на икономиката

10:36 | 01.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Английската централна банка (АЦБ) подготвя представянето на нов кръг от парични стимули в борбата си да предотврати икономически спад след решението на Великобритания да напусне Европейския съюз (ЕС), коментира Financial Times.

В рязко предупреждение към политиците гуверньорът Марк Карни заяви, че идва спад и че Великобритания вече страда от „икономически посттравматичен стрес“.

Той заяви, че централната банка ще предприеме „всички необходими действия, за да подкрепи растежа“, което вероятно включва „облекчаване на някои парични политики“ през следващите няколко месеца в опит да успокои пазарите и обществото. Карни каза обаче, че централната банка може да предприеме само ограничени действия, за да смекчи болката.

Паундът поевтиня с над 1% до 1,32 долара, след като трейдърите започнаха да се подготвят за намаляване на лихвените проценти до исторически минимум, повече количествено облекчаване или комбинация от двете. Лирата удари 1,50 долара точно преди да бъдат обявени резултатите от референдума по членството в ЕС миналата седмица. Акциите поскъпнаха, като британският индекс FTSE 100 затвори с ръст от 2,3% същия ден.

Доходността по британските държавни облигации навлезе в отрицателна територия за пръв път след изявлението на Карни, като доходността по 2-годишните облигации достигна до -0,003%. Това нарежда Великобритания сред страните с отрицателна доходност, сред които са Германия и Япония. Глобалната стойност на държавните облигации на отрицателна територия се повиши до 11,7 трлн. долара, след като разходите за заеми по света се сринаха.

Част от плана на АЦБ за подкрепа на растежа включва „безмилостно казване на истината“, заяви Карни. „Една неудобна истина е, че има ограничения на това, което АЦБ може да направи. По отношение на паричната политика най-вече не може незабавно или напълно да компенсираме икономическите последици от голям отрицателен шок“, каза той.

Той добави, че икономическата несигурност, генерирана от серията от кризи през последните няколко години, и допълнителният шок от Brexit може да накарат компаниите и домакинствата да отложат разходите и инвестициите, както и да засегнат нивата на търсене и заетост.

За да предотврати риска банковата система да спре да функционира, АЦБ ще организира седмични търгове за ликвидност до края на септември, за да гарантира, че британските банки имат лесен достъп до кредити.

Карни, който се изправи пред серия от критики от кампанията за излизане от ЕС заради предупрежденията си около икономическите опасности от Brexit, заяви още, че АЦБ вероятно ще намали прогнозите си за растежа в доклада си за инфлацията през август.

Въпреки мрачните настроения като цяло има общо усещане за спокойствие на пазара, тъй като гуверньорът обещава осезаеми действия.

Карни допълни, че в момента има нужда от нова стратегия за ангажиране с ЕС и останалата част от света, както и от яснота по бъдещите търговски споразумения на Великобритания. „За да излязат с увереност от един несигурен свят, хората и компаниите имат нужда от фиксирана точка, около която да се движат“, каза той.

Враждебността между Карни и някои участници в кампанията за излизане от ЕС обаче продължава. На въпрос дали би работил с критични представители от кампанията Карни заяви, че той и останалите членове на АЦБ ще „продължат да вършат работата си, които и лица да са част от правителството“.

Това е професионална, технократска институция“, добави той.

Всичко за последиците от Brexit четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още