IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Румъния са най-изостанали в ЕС в областта на иновациите

Швеция отново е лидер, следвана от Дания, Финландия, Германия и Холандия, сочат данни на ЕК

18:14 | 14.07.16 г. 1
България и Румъния са най-изостанали в ЕС в областта на иновациите

Румъния е на последно, а България - на предпоследно място по иновации в Европейския съюз. Това показват данни, представени днес от Европейската комисия.

Швеция отново е лидер, следвана от Дания, Финландия, Германия и Холандия. Швеция е на първо място в областта на човешките ресурси и качеството на изследователската дейност в университетите, Финландия - във финансова уредба, Германия - при частните инвестиции в областта на иновациите, Белгия - в мрежите за иновации и сътрудничество, Ирландия - в иновациите в малките и средните предприятия.

С най-бързи стъпки в областта на иновациите се развиват Латвия, Малта, Литва, Холандия и Великобритания.

Водещите места в областта на иновациите се осигуряват със съчетание от обществени и частни инвестиции, добри партньорства между дружествата и научните среди, здрава основа в образованието и отлични научни достижения, посочват от ЕК. 

Специализацията в технологии, особено авангардни материали, промишлени биотехнологии, фотоника и усъвършенствани производствени технологии, е от значение за по-добрите резултати в областта на иновациите на регионално равнище, допълва Комисията.

Очакванията са през следващите две години ЕС да постигне още по-добри резултати в областта на иновациите. През следващата година повечето фирми възнамеряват да запазят или увеличат средствата, които отделят за иновации. Предприятията в Румъния, Малта и Ирландия са най-склонни догодина да вложат повече средства в тази област.

ЕК отчита, че законите за ДДС в областта на иновациите трябва да се подобрят, да се усъвършенстват правилата за обявяване в несъстоятелност, да бъде осигурена по-достъпна информация за нормативните изисквания и приета по-ясна и благоприятна законодателна рамка за интелектуалната собственост. Комисията е на мнение, че единният пазар следва да бъде съобразен с икономиката на споделянето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Hahoto
преди 7 години
Е глупости, първи сме по иновации на влагане на бързо вдлъбващ се асфалт в ЕС. Първи сме по иновации в здравеопазването, щом сме първи по смъртност в ЕС . Ние сме една много иноативна страна и цялото правителство кипи от желание да подкрепя всяка иновация...Ето какво е според премиерът не иновацията:Министър-председателят на България Бойко Борисов сподели, че правителството подкрепя иновациите навсякъде в страната. Той бе специален гост на откриването на новия Музей на розата в Казанлък."Политика на правителството е да оказва активно съдействие навсякъде, където има нужда да бъде направено нещо ново", заяви Борисов.Радвам се на Музея на розата, радвам се на пречиствателната станция, на пожарната, които направихме в Казанлък, на детските градини и училища, които санирахме. Това правим и във всеки друг град, добави премиерът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още