IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lufthansa търси юридическо решение за пилотската стачка

Авиокомпанията се обърна към съд по трудовите спорове в Мюнхен с молба за временно съдебно разпореждане

15:12 | 28.11.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>снимка: Ройтерс</em></p>

снимка: Ройтерс

Най-големият германски авиопревозвач Lufthansa, който преживява 15-ата вълна на стачки от април 2014 г., се обърна към съд по трудовите спорове в Мюнхен с молба за временно съдебно разпореждане, с цел да се предотвратят новите стачки на пилотите му, заяви представител на германския концерн, предава Ройтерс.  

От пилотския синдикат Cockpit оповестиха, че насрочват нови стачки за вторник и сряда, тъй като проведените през  уикенда преговори след края на четиридневна стачка не удовлетвориха исканията на служителите на компанията.

За периода на тези протестни действия, чиято цел е да се окаже натиск върху ръководството на компанията в преговорите за заплатите, са били анулирани 9 600 полета, а финансовите загуби се оценяват на 300 млн. евро. 

През миналата седмица подобен съд от Франкфурт отказа молба за временно съдебно разпореждане, което би могло да прекрати стачните действия.

Двете страни се опитват да се договорят още от 2012 г., като синдикатът настоява за увеличаване на възнагражденията със средно 3,7 на сто годишно за период от пет години с влизане в сила със задна дата - от началото на 2012 г.

От своя страна Lufthansa предложи повишение от 2,5 на сто в продължение на шест години до края на 2018 г., което според профсъюза обаче на практика се равнява на замразяване на заплатите.

Вижте кадри от протестните действия в галерията на Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
kane
преди 7 години
няма нищо по-добро за работника/служителя от профсъюзите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още