IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зигмар Габриел се изправя срещу Ангела Меркел в битката за канцлер на Германия

Вицеканцлерът има шанс да получи подкрепата на своите за тази битка в отсъствието на Мартин Шулц

10:10 | 10.01.17 г.
<p>
	Двамата съюзници Ангела Меркел и Зигмар Габриел. Снимка:<em> архив Ройтерс</em></p>

Двамата съюзници Ангела Меркел и Зигмар Габриел. Снимка: архив Ройтерс

Вицеканцлерът и министър на икономиката Зигмар Габриел ще се кандидатира за канцлер на Германия, съобщават германски медии. Според публикация на Bild, цитирана от  Deutsche Welle, за тази кандидатура натиска бившият канцлер Герхард Шрьодер.

От Социалдемократическата партия, чийто лидер е Габриел, засега не потвърждават информацията. Официално техният кандидат за поста канцлер на Германия ще бъде посочен на 29 януари.

Ако Габриел приеме предизвикателството, той ще се сблъска директно Ангела Меркел, лидер на дясноцентриския Христиандемократически съюз. Социалдемократите и христиандемократите управляват в коалиция Германия от 2013 година. В края на ноември Ангела Меркел се кандидатира за четвърти мандат начело на Германия

Кандидатурата на Зигмар Габриел ще бъде подкрепена от повечето социалдемократи, прогнозира още DW. Според местни медии Мартин Шулц, който обяви, че няма да се кандидатира отново за председател на Европейския парламент и се връща в политиката в родната Германия, не се интересува от поста канцлер на страната и това отваря вратата за Габриел.

Ппез 2015 година 57-годишният Зигмар Габриел спечели лидерския пост в Социалдемократическата партия с едва 74%. Това е най-ниският резултат във вътрешнопартийния вот за последните 20 години, допълва още DW.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още