IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Westinghouse: Само Украйна диверсифицира доставките на ядрено гориво

Възобновяемите източници се нуждаят от „подкрепящи“ мощности, смята вицепрезидентът на американската компания

17:18 | 27.02.17 г. 8
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Украйна е единствената държава в Европа, която спазва политиката на ЕС за диверсификация на доставките на ядрено гориво. Това коментира в интервю за EurActiv вицепрезидентът на Westinghouse Майкъл Кърст, отговарящ за Европа, Близкия изток и Африка.

В Европейския съюз има пет държави с ядрени реактори, построени по руска технология, посочва още Кърст. Компанията не доставя гориво на нито една от тях в този момент. В предишни години Westinghouse е доставяла гориво за Чехия и Финландия, но в момента всички държави от ЕС с руски реактори, тоест и България, купуват ядрено гориво само от един доставчик – Русия.

В американската компания са много разочаровани от решението на Европейската комисия да позволи на Унгария да разшири АЕЦ „Пакш“ с руски реактори, без търг, става ясно още от думите на Кърст. Компанията се е готвила да участва, ако проектът е бил предложен на търг.

Westinghouse се интересуваше и от строителството на нов блок на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Българското правителство обаче поиска от компанията да стане стратегически инвеститор, а не само доставчик на технологията, и тя са отказа от участие в проекта.

По време на свое посещение в България в началото на 2015 година Кърст изчисли, че цената на електроенергията, произвеждана от седми блок в Козлодуй би била в рамките на около 75 долара за мегаватчас. Според неговата презентация цената на седмия блок в централата би била около 7,7 млрд. долара.

В своето интервю за EurActiv днес Майкъл Кърст споделя и своето виждане относно солидарността между държавите в ЕС в областта на енергетиката. Според него тежката зима е показала, че някои от идеите на Брюксел няма да могат да бъдат реализирани.

Кърст цитира ситуацията, при която Румъния отказа аварийна помощ за България и коментира, че двете държави са били поставени при едни и същи климатични условия. „Това трябва да ни покаже, че не винаги може да гарантираме, че нашия съсед ще може да ни достави енергия, когато се нуждаем“, каза той.

Според него възобновяемите източници не могат да осигуряват електроенергия 24 часа в денонощието и ще се нуждаят от „подкрепяща“ мощност. Тя не може да дойде от въглищата, заради екологичните изисквания, нито от газ, защото Европа е зависима от вноса на суровината и цената ще е висока. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 9 rate down comment 2
pecan
преди 7 години
http://***.charlotteobserver.com/news/business/article134729884.htmlWestinghouse е в потенциален фалит . Да не забравяме когато ни дават съвети на нас простите източноевропейци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 1
Vladimir07
преди 7 години
Имам някакви спомени че Украинците са прецакали цял реактор заради експериментално и некачественно гориво от Уестингхаус. За това ги хвалят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 2
anatoli75
преди 7 години
Не случайно не се използва друго гориво освен, това за което са проектирани реакторите.Това не е кюмбе да му смениш въглищата с ***.Доколкото ми е известно в Украйна без малко да се стигне до авария заради гориво от Уестинхаус,но за това не споменават нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 1
realistyt
преди 7 години
То евтино било, пък ние да не знаем! Само малко над 14млрд.лв. , а за "Белене" руснаците искаха 20млрд.лв.! Само че сега си спомням, че в "Белене" щеше да е с два реактора! Господа американци от Уестингхаус, съжалявам, ама не сме паднали от дървото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
Още поводи за разочарование:http://***.focus-news.net/news/2017/02/27/2368824/ria-novosti-ungarskiyat-vanshen-ministar-smyata-che-yuzhen-potok-mozhe-da-bade-restartiran-sled-izborite-v-balgariya.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Сори Уестнгхаус , греда навсякъде , балами/платени/ само у Украйната ...ного отворени затуй са под крушата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още