IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия прекратява споразумението за избягване на инциденти в Сирия със САЩ

Ракетният обстрел на сирийската военна база е необосновано нарушение на международното право, пише в изявление на руското външно министерство

11:22 | 07.04.17 г. 69
<p>
	Сергей Лавров. Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Сергей Лавров. Снимка: Архив Ройтерс

Русия прекратява действието на Споразумението за избягване на инциденти и обезпечаване на полетите, сключено със САЩ за гарантиране на сигурността на военните от двете страни при техните действия в Сирия. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на руското Министерство на външните работи.

Изявлението е отговорът на Русия на въздушните удари, извършени рано тази сутрин от САЩ срещу военна база край сирийския град Хомс. При атаката има големи материални щети, както и шестима загинали, съобщават международните агенции. Атаката беше наредена от американския президент Доналд Тръмп и е реакция на атаката със зарин, извършена преди няколко дни в Сирия.

Западът обвини режима на Башар Асад за нападението, при което загинаха 70 души.

Москва определя удара на САЩ като "демонстрация на сила". "САЩ не за първи път демонстрира такъв безумен подход, който усложнява световните проблеми и създава заплаха за международната сигурност", е написано в изявлението на институцията, оглавявана от Сергей Лавров.

Министерството допълва, че ракетният обстрел на базата е "необосновано нарушение на международното право" и призовава Съветът за сигурност на ООН да обсъди ситуацията на извънредно заседание. 

В изявлението е потвърдена готовността на Русия да участва в решаването на горещите проблеми, особено по отношение на борбата с международния тероризъм. "Ние никога няма да се съгласим с незаконни действия срещу законните сирийски власти, които от дълго време водят непримирима война с международния тероризъм", заявяват още от институцията.

Според руското външно министерство сирийските власти не са отговорни за химическата атака, извършена преди дни, защото Дамаск не разполага с химическо оръжие. За Москва терористичните групировки, срещу които се бори Асад, са източникът на това оръжие. Външното министерство припомня ситуацията в Ирак, когато САЩ обвини Багдад за производство на химическо оръжие. Това твърдение обаче после не беше доказано.

Действията на Вашингтон в Сирия вече получиха подкрепата на основни съюзници на страната - Австралия, Великобритания, Израел, Саудитска Арабия, Япония, Турция и Франция. Официални представители на тези нации заявиха, че ударите са навременни и дават ясен сигнал за политиката на САЩ.

Доналд Тръмп съобщи за атаката, прекъсвайки официалния си обяд с китайския си колега Си Дзинпин. Двамата трябва да дискутират ситуацията със Северна Корея и опитите, които извърши страната с бойни ракети по-рано през седмицата.

Ударът е бил съгласуван със съюзниците на САЩ, а Москва е била уведомена. Базата, която обстрелваха САЩ, се използва от руските военни, които се намират в Сирия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

26
rate up comment 25 rate down comment 6
markov
преди 7 години
На всичкото отгоре половината им ракети не могат да дофърчат до целта.Данните от обективния контрол на разузнаването сочат, че от 59 изстреляни ракети "Томахоук" само една четвърт са достигнали до целите си. В района на летището са паднали 23 ракети, каза на брифинг в Москва говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков. Къде са паднали останалите 36 ракети засега не е установено. Конашенков допълни, че "полосата за излитане, пистите за рулиране и самолетите на сирийските ВВС, които са мили на стоянка, не са повредени".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 27 rate down comment 5
markov
преди 7 години
Военен източник от Сирия, цитиран от "Русская Весна" разказва подробности за последствията от ракетния удар на САЩ. "Летището "Шайрат" от половин гонина се използва от сирийската армия като "сметище", на което чака реда си за утилизация вехтата и извадена от строя военна техника на сирийската армия. В резултата на ракетния удар на САЩ са унищожени 6 самолета МиГ-23, които са били в ремонт, 1 разглобен Ан-26 без крила и двигател и няколко малки самолета, чуждестранно производство", уточнява източникът. По неговите думи на летището са унищожени още 2 цистерни, няколко леки коли, 1 трактор и една радиолокационна станция. Според специалистите общите щети възлизат на 3-5 милиона долара. В същото време, по първоначални сметки, ракетният удар е струвал на САЩ около 90 милиона долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 21 rate down comment 7
Стефчо
преди 7 години
Борбата с ИДИЛ беше само на думи - тия дето създадоха ИДИЛ и управляват чрез Тръмп искат Ал Багдади на мястото на Асад и нова Либия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 24
Ironhorse
преди 7 години
Рублата отново апять Отанула ...http://***.investor.bg/***/130/a/ruskata-rubla-poevtinia-nai-mnogo-sred-valutite-ot-razvivashtite-se-pazari-237206/Вече има доказателства, че путин е организирал атентата в Санкт Петербург.http://***.faktor.bg/bg/articles/politika/hlyab-i-pasti/andrey-piontkovski-nyama-hibridna-smartНа путинчо все по-тясно ще му става, също и за мурзилажа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 44 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 7 години
Само доказан *** може да поверва, че Асад е толкова т^ъп, че да си то вкара такъв четвъртит, особено, когато на сички стана ясно, че печели войната! Плоска, мноо плоска постановка!Западът прави същото, което направи с Ирак едно време. Скоро беше, преди неколко месеца, когато започна посипването на глави с пепел заради иракската авантюра и смрадливо-фалшивия предлог - пак със същите измислени химически оръжия. И до тук с добрите новини, че това е гледан филм и резултатът се знае... Има една съществена разлика в пейзажа - Русия не е същата. Опитите да се използват стари, уж доказани техники, до сега доведоха до смрадливи провали - и с Украйна, и с цените на нефта, и със санкциите, и с опозицията на Путин. В резултат Русия изпитва некви проблеми, но западът трещи по шевовете.Тази химическа атака беше долнопробна измама, а върху основите на измама нищо читаво не можеш да построиш и с фалшива мая добър хляб да замесиш! Справка - Ирак и Либия и последствията за Европа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 10 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Коментар на DW.Is Assad to blame for the chemical weapons attack in Syria?http://***.dw.com/en/is-assad-to-blame-for-the-chemical-weapons-attack-in-syria/a-38330217?maca=en-rss-en-all-1573-rdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 22 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 7 години
Абе голема тупурдия.... а Путин пак мълчи... хихи... Къде ли ще изкънти ехото от американския удар? Вчера нещо мобилизация в Донбас, раздали на 24 хил. резервистите оръжие... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 13 rate down comment 8
ing5rov
преди 7 години
"Тези, дето ръсят простотии..."Откачалка , ти си номер 1...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 0
Kosto
преди 7 години
Maй в последното изречение е поводът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 17 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Просто почвам да си мисля, че изпускането на нервите изглежда малко по-организирано отколкото изглежда, но ще видим как ще се развият нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още