IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската BNP Paribas отчете 8% ръст на нетната печалба

Продажбата на активи и икономии са помогнали да се компенсира обезценка на репутация в Турция

11:11 | 31.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Френската банка BNP Paribas отчете 8-процентов ръст на нетната печалба за тримесечието, след като икономии и продажбата на активи са помогнали да се компенсира обезценка на репутация в Турция и слабо представяне на свързаното с пазарите подразделение, съобщава Ройтерс.

Кредиторът не прави изключение от конкурентите си, които отчетоха спад на приходите от търговия с облигации заради по-слабата активност от страна на клиентите и ниска пазарна волатилност в сравнение с преди година, когато Brexit и изборите в САЩ поведоха пазарната турбуленция.

BNP Paribas отчита добро бизнес развитие през третото тримесечие в подобрена икономическа среда в Европа“, каза банката в изявлението си.

„Пазарният контекст това тримесечие обаче бе неблагоприятен за пазарните ни дейности“.

Като цяло приходите са намалели с 1,8% до 10,39 млрд. евро през тримесечието, което е малко под прогнозите на анализаторите за 10,6 млрд. евро. Приходите са били ударени от неблагоприятни валутни движения.

Търговията с фиксирана доходност е спаднала с 26%. Представянето е доста по-лошо от това на американските конкуренти, които средно отбелязаха 22-процентов спад на търговията с фиксирана доходност, валути и суровини. То обаче все пак е добро от срива на търговията от над 30% на европейските кредитори, например UBS, Deutsche Bank и Barclays.

Нетната печалба за третото тримесечие възлиза на 2,04 млрд. евро, което е над оценката на анализаторите за 1,9 млрд. евро, подкрепена от продажбата на дял в индийската застрахователна компания SBI Life.

Продажбата е помогнала да се компенсира обезценка на репутацията от 172 млн. евро от подразделението в Турция, където турската лира се обезцени с 20% спрямо еврото на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още