IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit ще има предимно негативен ефект върху американските интереси в Европа

Според доклад на Rand Corporation почти всички сценарии за отношенията между Великобритания и ЕС ще са значително по-малко изгодни и за двете страни

21:18 | 12.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Ройтерс</em></p>

Снимки: Ройтерс

Според доклада пречки пред потенциалното споразумение между Великобритания и Брюксел ще са „политическата мотивация“ на ЕС да демонстрира, че Лондон е по-зле след Brexit, за да може така да се обезкуражат настроенията за излизане от други държави, както и разбирането у някои британци, че вариант без споразумение няма да струва толкова скъпо на страната. 

Анализът ясно показва, че Великобритания ще бъде икономически по-зле извън ЕС при повечето търговски сценарии

Само един определен сценарий би бил по-изгоден за Великобритания – обширно тристранно споразумение за свободна търговия между Великобритания, САЩ и ЕС. Докладът обаче посочва, че това е изключително малко вероятно да се случи, особено като се има предвид, че търговските преговори между Вашингтон и Брюксел за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) не се подкрепят от американския президент Доналд Тръмп.

„Анализът ясно показва, че Великобритания ще бъде икономически по-зле извън ЕС при повечето търговски сценарии“, посочва вицепрезидентът на Rand Corporation Чарлс Райс, който е и един от водещите автори на доклада.

По отношение на възможността за компенсиране на загубите от Brexit с търговски споразумения с други държави от Rand Corporation посочват, че подобни сделки със страни като Индия и Китай биха били трудни за изпълнение.

От полза за Великобритания би могло да бъде евентуалната поява на различия във фокуса на търговските преговори между останалите 27 държави членки за времето след Brexit. Според доклада линии на противоречие могат да се появят между страните в еврозоната и извън нея, както и между страни, които са нетни вносители, и получатели, каквато е България. Предвиждат се различия и на регионална база, като се очаква държавите от Източна Европа да настояват за по-категорична защита за техните граждани на Острова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още