IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консерваторите и социалдемократите в Германия на прага на сблъсъка

Все повече се засилват съмненията дали двете политически сили могат да постигнат разбирателство за нова "голяма коалиция"

08:16 | 02.01.18 г.
<p>
	Лидерите на Християндемократическия съюз и на Германската социалдемократическа партия Ангела Меркел и Мартин Шулц. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Лидерите на Християндемократическия съюз и на Германската социалдемократическа партия Ангела Меркел и Мартин Шулц. Снимка: Архив Ройтерс

Консерваторите от Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел и Германската социалдемократическа партия си размениха остри реплики за миграцията и данъчните намаления. Все повече се засилват съмненията дали двете политически сили могат да постигнат разбирателство за нова "голяма коалиция", предава Ройтерс.

Утре (3 януари) партийните ръководства ще се съберат на предварителни разговори преди проучвателните преговори, които трябва да се проведат между 7 и 12 януари. Увеличава се обаче броят на политиците, които сега казват, че Меркел може да се наложи да управлява с правителство на малцинството или да отиде на нови избори.

Заместник-председателят на социалдемократите Торстен Шефер-Гюмбел заявява, че последните изказвания от лагера на консерваторите са "контрапродуктивни за съставянето на каквото и да било правителство", както и че те са предизвикали съмнения за това доколко консерваторите имат воля за съвместно управление.

По думите му сключването на споразумение за нова коалиция далеч не е сигурно и не е ясно дали след преговорите ще може да се създаде достатъчно доверие.

"Правителството на малцинството си остава вариант, дори канцлерът Ангела Меркел да не иска да го признае", казва той в публикувано днес интервю за вестник Passauer Neue Presse, цитирано от БТА.

Шефер-Гюмбел изтъква различията с консерваторите по редица въпроси и окачествява като "смехотворни" предложенията на някои кръгове в консервативния блок да се намаляват данъци за лица с високи доходи. Между консерваторите и социалдемократите има напрежение и по въпросите здравеопазване, имиграция, Европа, трудови регулации и пенсии.

Шефер-Гюмбел допълва, че подкрепя призивите на председателя на парламентарната група на Германската социалдемократическа партия Андреа Налес за по-високи данъци за най-богатите и поиска нови мерки с цел да не се допусне големите компании да избягват данъци.

Чрез различни свои политически документи съюзниците на Меркел от Бавария - Християнсоциалният съюз, се разграничават от социалдемократите, като призовават за данъчни намаления, редуциране на помощите за кандидати за убежище, по-високи разходи за отбрана и пределни граници за броя на имигрантите, които страната приема.

Влиятелният икономически съвет на партията на Меркел - Християндемократоческия съюз, казва, че ще призове ръководството на баварските партньори да настоява за правителство на малцинството, когато се срещнат тази седмица. Според съвета Германия ще понесе "огромно финансово бреме за поколения напред", ако Германската социалдемократическа партия прокара плановете си за публични разходи в рамките на възможна коалиция.

"Голямата коалиция ще бъде по-скъпа в дългосрочен план, отколкото правителство на малцинството", посочва пред вестник Augsburger Allgemeinе Волфганг Щайгер, генерален секретар на съвета.

Баварският министър на вътрешните работи Йоахим Херман казва пред изданията от медийната група Funke, че партията му ще настоява за ограничаване равнището на имиграцията. Тя иска да бъде продължена и временната забрана за събиранията на семейства на мигранти, получили "субсидиарна закрила" - статут на убежище за хора, които не са официално признати за бежанци.

По думите му Християнсоциалният съюз има демократична отговорност да преговаря за нова коалиция, ако бъде възможно политическите различия да бъдат преодолени. "Надявам се социалдемократите да имат същото чувство за отговорност", казва той. "Имаме спешна нужда от действия на законодателния фронт. Спешно се нуждаем от ясни мнозинства в парламента, нуждаем се от надеждни коалиции", заключава Херман.

Заместник-председателят на парламентарната група на Свободната демократическа партия Александер Ламбсдорф заявява пред в. Heilbronner Stimme, че голямата коалиция остава възможност за бъдещето.

По думите му обаче не се изключва и възможността за нови избори или правителство на малцинството. "Това няма да е много приятно, но така същевременно няма да се стигне до конституционна криза", казва Ламбсдорф.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още