IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пучдемон на власт или нов лидер - сценариите за новия етап от Каталунската криза

По-късно днес каталунските депутати ще трябва да изберат лидер на най-богатия регион в Испания

08:10 | 30.01.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Карлес Пучдемон. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Карлес Пучдемон. Снимка: Архив Ройтерс

Парламентът избира друг кандидат: по-вероятно

Сепаратистите спечелиха 70 места от 135 през декември, но с две по-малко отколкото в предишния парламент.

Затова вероятно не биха имали особен интерес да потънат в пълна безизходица, която може да доведе до нови избори. Това се вижда и от по-помирителния тон на новия говорител на парламента – Роже Торен, който говори за нуждата от единство при встъпването си в длъжност.

Няма друг очевиден кандидат обаче, тъй като лидерът на Левицата – Ориол Жункерас, е в затвора. Каталунският парламент обаче има два месеца да одобри кандидат.

При този сценарий напрежението ще спадне и може да доведе до освобождаването на арестуваните сепаратисти. Пучдемон може да продължи да играе роля от Брюксел и в крайна сметка да му бъде позволено да се върне, без да рискува да бъде затворен.

Анализатори и политици са съгласни, че дори в този случай ще има още много работа, за да се преодолеят различията между тези, които подкрепят и тези, които се противопоставят на независимостта. Рахой ще трябва да привлече по-умерените националисти, предлагайки повече правомощия на Каталуния в Испания, казват анализаторите.

Да не изключваме неочакваното

Ако едно нещо е сигурно в каталунската криза, то е вероятността за промени в последната минута и неочаквани ходове.

Без значение дали вземем референдума за независимост, последвалото обявяване на независимост или внезапната поява на Пучдемон в Брюксел, сепаратистите вече показаха, че могат да действат в последната минута.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още