IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей рискува поста си, заради позиции в преговорите за Brexit

Британският премиер ще се изправи пред съпротивата на министри в кабинета си, ако остави Великобритания в митническия съюз на ЕС

12:31 | 04.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей рискува поста си, заради позициите в преговорите за Brexit, пишат британските медии в неделя, в преглед по темата, изготвен от ВВС. Мей е подложена на критики сред своите съпартийци и министри в кабинета си.

Според Sunday Times британският премиер ще бъде отстранена от поста си, ако остави страната в митническия съюз на ЕС. Срещу нея ще се изправят трима от пламенните желаещи Brexit - външният министър Борис Джонсън, министърът на околната среда Майкъл Гоув и депутатът Джейкъб Рис-Мог, а към тях могат да се присъединят и други.

Изданието обаче посочва също, че те тримата също могат да имат разногласия помежду си и тяхната офанзива срещу Мей може и да се провали.

Все пак натискът в правителството е налице - министърът на търговията Лиъм Фокс също заплашва, че ще подаде оставка, ако Лондон се съгласи с условията на ЕС и остане в митническия съюз. "Премиерът трябва да разбере, че ние можем да си върнем контрола", казва той пред изданието.

Sunday Express пък призовава Тереза Мей да представи своята визия за Brexit, което ще бъде "музика за ушите ни".

Преговорите за излизането на Великобритания от ЕС са вече в своята решителна фаза. Те ще продължат до ноември 2018 година, а след това и Лондон и общността ще трябва да ратифицират постигнатото споразумение.

По график Великобритания ще напусне ЕС на 29 март 2019 година, но ще има преходен период до 31 декември 2020 година, в който да се урегулират двустранните отношения.

Темата за Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още