IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС е готов да предложи на Лондон безпрецедентно партньорство след Brexit

Въпреки това Мишел Барние предупреди, че не може да има единен пазар „a la carte“

20:54 | 29.08.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз е готов да предложи на Великобритания безпрецедентно близко партньорство, след като страната излезе от блока, но няма да позволи нищо, което би отслабило единния пазар. Това заяви главният преговарящ на Брюксел Мишел Барние, цитиран от Ройтерс.

Двете страни тепърва трябва да постигнат споразумение за отношенията си след развода, като преговорите неведнъж бяха забавяни. По-рано днес стана ясно, че двете страни са се отказали от крайния срок, който си бяха задали до октомври, като очакванията са това да стане най-късно до средата на ноември.

„Готови сме да предложим на Великобритания партньорство, каквото не е имало с която и да е било друга трета държава“, заяви Барние пред репортери в Берлин след среща с германския министър на външните работи Хайко Маас. По думите му това партньорство би могло да включва и отношения в сферите на външната политика и сигурността.

„Ние уважаваме съвестно британските „червени линии“. В замяна те трябва да уважават това, което сме“, посочи още той и допълни, че не съществува единен пазар „a la carte“, или по избор.

В същото време британското правителство продължава с подготовката си за сценарий без сделка, като по-рано тази седмица британският премиер Тереза Мей заяви, че „няма да е краят на света“, ако не се стигне до сделка преди излизането от ЕС през март 2019 г.

Според британския министър за Brexit Доминик Рааб основни пречки пред сключването на договор остават въпросите за статута на ирландската граница и споделянето на информация. Той също така потвърди наличието на риск от т. нар. твърд Brexit, който съществува на различни нива – от провеждането на преговорите до ратифицирането на евентуалния договор от страните членки на ЕС или Европейския парламент.

Рааб също така посочи, че ако се стигне дотам, Великобритания би могла да замрази някои от своите плащания към ЕС.

В рамките на споразумението между Брюксел и Лондон за преходния период Великобритания се съгласи да плати на ЕС сума между 35 и 39 млрд. евро през идните десетилетия, но според Рааб не всички средства са обвързани с правни задължения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 3
george353
преди 5 години
Няма да отстъпват, но ще им предложат безпрецедентно партньорство?... в рамките на неотстъпчивост? В такъв случай какво ще му е безпрецедентното? Най-вероятно ще има отстъпки, но ни го поднасят по инфантилен начин защото след това възниква вапросът, а какъв е смисъла от ЕС в такъв случай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
deant
преди 5 години
империя с глинени крака за съжаление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
korn
преди 5 години
Няма предатели в Брюксел.Чиновниците си вършат работата перфектно.Великобритания е на колене.По никви показатели няма как да се бори с ЕС.Едно малко островче покрай границите на империята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
michaelis12
преди 5 години
Двете държави тепърва трябва да постигнат споразумение за отношенията си .....-----------------------------------------двете - държави, хм или тая е спала и си е чатила с некой у фейбокклука докат е преписвала глупости или аз треа си сложим очила .... я пак " двете държави" ... кои са тия две държави ве ?!? едното да, а другото ?!?! ..... мнооо бързо сложиха рибата в тигана нешо, преди да са я хванали, то се разпада тия две държави преписали .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 9
ABBA
преди 5 години
ЕС е готов да предложи на Лондон безпрецедентно партньорство след Brexit У Брюксел предател до предател, мила моя майнольо!И кой ще е старшия партньор? Владетеля на Федералния резерв и Бенк ъф Ингланд?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още