IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Противници на коалицията с Меркел оглавяват ГСДП

Според Норберт Валтер-Борянс решението за бъдещето на коалицията не е категоричен избор между незабавно напускане и оставане в дългосрочен план

20:42 | 30.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Противници на коалицията с консерваторите на канцлера Ангела Меркел спечелиха гласуването за ново ръководство на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), което подвига въпроси за бъдещето на правителството, предава Ройтерс.

ГСДП съобщи, че Норберт Валтер-Борянс и партньорът му Саския Ескер са спечелили около 53% от гласовете на членовете на партията. Двамата заявиха, че искат да предоговорят коалиционното споразумение с повече внимание върху социалната справедливост, инвестициите и климатичните политики.

Ако консерваторите на Меркел откажат да сътрудничат, може да се стигне до предсрочни избори или до правителство на малцинството, което не е привлекателна опция както за ГСДП, така и за консерваторите. След 14-годишно управление на най-голямата икономика в Европа Меркел заяви, че няма да се кандидатира за нов мандат.

Опонентите на Валтер-Борянс и Ескер, финансовият министър Олаф Шолц и Клара Гайвиц от Източна Германия, са получили около 45% от гласовете. Те бяха смятани от мнозина за фаворити за ръководните постове.

Най-старата партия в Германия преминава през сътресения след слаби резултати на местните и на европейските избори и 6-месечната надпревара за партийното ръководство, която я остави назад в обществените допитвания. Много членове на партията искат напускане на правителството и възстановяване в опозиция.

След избирането им Валтер-Борянс и Ескер обещаха да опитат да обединят и засилят позициите на партията. Валтер-Борянс заяви още, че решението за бъдещето на коалицията не е категоричен избор между напускане сега и оставане в дългосрочен план.

„Винаги сме казвали, че не става въпрос дали да напуснем незабавно или да останем за дълго време“, каза той пред телевизия Phoenix и допълни, че смята да разбере какви политики могат да се провеждат с партията на Меркел и какви – не.

Делегатите на ГСДП трябва да одобрят избора на ръководството на партиен конгрес от 6 декември, на който също така ще гласуват за съдбата на коалицията.

Победителите са изправени пред огромна задача. През 2017 г. подкрепата на избирателите за ГСДП се сгромоляса до най-ниското си ниво от 1933 г. насам. Сега тя е около 15% в обществените допитвания и партията изостава от Зелените и консерваторите, като изпреварва само крайнодясната „Алтернатива за Германия“.

Крайна десница също проведе конгрес днес, на който избра 44-годишния Тино Крупала за един от двамата си нови лидери, предадоха ДПА и БТА.

Депутат в Бундестага, Крупала е сочен като компромисен кандидат за поста. Той има подкрепата на крайната фракция в партията, както и на по-умерените членове на партийното ръководство.

Другият съпредседател на АзГ е 58-годишният Йорг Мойтен, който се разграничава от радикалната десница в партията. Той бе преизбран на поста.

Конгресът на крайнодясната партия премина на фона на големи протести с участието на близо 20 хил. души. Те се отзоваха на призива на леви организации и синдикати, за да дадат "ясен сигнал, че никой в Брауншвайг не иска АзГ", по думите на един от организаторите, Удо Зомерфелд.

Демонстранти се събраха и пред комплекса в централния германски град, където се провежда партийният конгрес. Те скандираха "Махайте се!" и "Цяла Германия мрази АзГ", освирквайки пристигащите делегати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още