IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се случва с европейските вериги на доставка?

Затрудненото преминаване на границите от товарните превозни средства създава допълнително главоболие за хранителната индустрия и търговията на дребно

10:54 | 14.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay


Много италиански доставчици изпращат стоки чрез контейнери по морските пътища, което води не само до по-високи разходи, но и до увеличаване на времето за пътуване от около два дни до около седмица. 

Редица вносители на хранителни продукти са загрижени, че веригите на доставка могат да се забавят допълнително, ако повече шофьори се разболеят или започнат да се самоизолират, което допълнително ще затрудни намирането на транспорт и ще оскъпи услугата.

Според Лиам Фасам от Института за логистични проучвания към Университета в Нортхемптън единственият начин това да се предотврати или забави, е като търговците на дребно спрат потребителите или ги ограничат сериозно при пазаруването.

Супермаркетите вече са започнали да правят това, като ограничават броя на продуктите за всеки клиент, подчертава той.

Търговски дисбаланс

По-трудното намиране на транспортни услуги и високите цени сега са особено значим проблем най-вече за Великобритания.

Въпреки че това е проблем в цяла Европа, вносителите от Обединеното кралство плащат допълнителна премия, за да убедят европейските превозвачи да преминат Ла Манша, тъй като често техните камиони се връщат празни от там.

Дори при нормални обстоятелства 30% от камионите, които се връщат през протока във Франция, са празни, според Министерството на транспорта на Великобритания, като броят им сега вероятно ще нарасне още повече, тъй като износът от Обединеното кралство намалява.

Следователно британските вносители и търговци на дребно трябва да поемат допълнителните разходи за празните курсове на превозвачи до Европа.

„При всяко зареждане вместо да плащате 3000 паунда за един курс, сега ще трябва да платите 5000 паунда. Разделете това на хиляди опаковки макаронени изделия и това няма да изглежда много, но все пак това е допълнителен разход за бизнеса “, казва Фасам.

Но макар това да натоварва търговците допълнително, е малко вероятно да причини истински щети на хранителните доставки, влизащи във Великобритания - не на последно място, защото, ако цените се повишат твърде високо, вносителите могат да търсят другаде своите стоки.

В момента международните вериги на доставка са значително по-стабилни от европейските вериги, като това предлага намиране на алтернативни доставчици в лицето на страни, например, от Южна Америка или Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още