IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа поставя работните места пред преструктурирането на икономиката

Във вторник Германия стана поредната страна от Стария континент, която удължава програмата си в подкрепа на служителите

16:58 | 26.08.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Chona Kasinger/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chona Kasinger/Bloomberg

Други страни

Холандия е задействала втората си програма за субсидиране на заплатите, която продължава до 1 октомври. При третия кръг холандското правителство цели да се съсредоточи само върху най-засегнатите компании и ще субсидира по-малка част от заплатите, съобщи в сряда холандският вестник De Telegraaf, като се позова на неназовани източници. Друго издание, Algemeen Dagblad, информира, че новият кръг ще продължи до лятото на 2021 г. и може да бъде обявен идната седмица.

Австрийското правителство се съгласи да удължи помощта си за още шест месеца от 1 октомври, макар че работодателите трябва да покажат, че проблемите им са причинени от коронавируса, а служителите трябва да пожелаят да преминат през обучение, докато получават средствата. Финансовият министър Гернот Блюмел заяви тази седмица, че оставянето на платежоспособни компании да фалират е по-голям риск от подкрепата на нестабилни финансово фирми.

Португалия предостави повече време на мярката си за „улеснено съкращаване“ до края на юли, въпреки че тя остава в сила за компании, затворени от здравните власти, както и за компании, които все още не са използвали подкрепата за максималния период от три месеца. Сега правителството предоставя стимули на компаниите да запазят работни места.

Гърция удължи програмата си за субсидиране на заплатите в началото на август до края на септември. Компании в сектори, които са били засегнати от пандемията, ще могат да замразяват договори на служители, а служителите, които не работят цял месец, ще получават 534 евро.

Правителството на Швейцария обяви през юли, че удължава периода, през който хората могат да получават средства в рамките на програмата му за краткосрочна заетост до 18 месеца спрямо 12 месеца досега в рамките на двегодишен период. Помощта на правителството за самонаетите лица, които не могат да работят заради забраната на големи събития, също беше удължена.

Скандинавските правителства също предоставиха допълнително време за някои мерки. В Норвегия максималният срок на програмите за субсидиране на заплатите беше удвоен до 52 седмици до средата на следващата година. Финландия смекчи неотдавна правилата за съкращения, за да помогне на компаниите, а Швеция ще продължи да предоставя допълнителни субсидии на служители, пострадали от пандемията, до 31 декември. Но в Дания мерките за подкрепа на заплатите от правителството не отговориха на очакванията и трябва да изтекат в края на август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
айде кандитарай се за някой висока избирателна позиция , да те изгласуваме и да ги сцешиш всички с честност и компетентност ... :))) ... напълно съм сериозен ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
bgMan
преди 3 години
Защото Европа в момента съществува на ръба на разпада. На твърде много места на територията на ЕС има опасност от бунтове и социални недоволства. Средната класа се топи и изчезва. Кризите се изреждат една след друга и не му се вижда края. Само някакви платени автори се изреждат да пишат за някакви хипотетични възстановявания някога си... ама нъцки, последващата криза отново отлага светлото възстановяване. Корупцията и измамите в ЕС вместо да намаляват те се увеличават. Пълен крах и срам за всички политици независимо от коя политическа платформа са. Пълни абсолютни некадърници!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още