IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън и Урсула фон дер Лайен ще обсъдят Brexit на работна вечеря

По-рано днес британското правителство обяви, че ще отмени спорните клаузи в законопроекта за вътрешния пазар

20:52 | 08.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Премиерът Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще се срещнат в сряда на вечеря в Брюксел, в опит да постигнат пробив в преговорите за търговската сделка между Великобритания и Европейския съюз, обяви британското правителство, цитирано от Bloomberg.

„Премиерът ще пътува до Брюксел утре за вечеря с Урсула фон дер Лайен, за да продължат обсъждането на бъдещите отношения между Великобритания и ЕС", каза говорител от кабинета на Джонсън на Даунинг Стрийт.

По-рано днес Джонсън изрази песимисъм относно перспективите за постигане на споразумение с ЕС навреме до края на преходния период за Brexit на 31 декември, но заяви, че все още се надява, че ще бъде възможно да се постигне споразумение.

"Ситуацията в момента е много сложна", каза той пред репортери. „Просто има граници, извън които, очевидно, не може да премине независимо правителство или държава“, каза той.

Неговото правителство заяви във вторник, че ще отмени спорните клаузи в законопроекта за вътрешния пазар, които ще засегнат части от споразумението за Brexit, слагайки край на спорa, който влоши преговорите и накара лидерите на ЕС да се запитат дали могат да се доверят на британския премиер .

Двете страни все още остават разделени по трите ключови въпроса за гарантирането на еднакви условия на конкуренцията, риболова и правилата за спазване на споразумението.

По-рано днес представителите на ЕС Марош Шефчович и на Великобритания Майкъл Гоув са постигнали принципно съгласие по Споразумението за напускане и по-специално за т.нар. Протокол за Ирландия и Северна Ирландия, съобщават от Европейската комисия.

Той дава яснота за статута на Северна Ирландия и клаузите му ще се спазват и след края на преходния период за излизането на Великобритания от ЕС, тоест и след 1 януари 2021 година.

Постигнатото споразумение е особено важно в няколко точки, но основно по отношение на граничния контрол, митата и проверките на стоки, идващи от ЕС. Протоколът предвижда още и изключване на субсидиите за селското стопанство и рибарството от правилата за държавна помощ и правилата за арбитраж.

В резултат от споразумението Лондон ще се откаже от няколко клаузи в Закона за вътрешния пазар на Великобритания и няма да прилага никакви подобни действия и данъчното си законодателство, които директно отменят ключови детайли от сделката за напускане на ЕС.

Постигнатият принципен компромис не е част от търговските преговори за Brexit. Той ще трябва да бъде одобрен от властите в ЕС и Великобритания, а след това и от съвместната комисия между двете страни, която преговаря по Brexit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още