IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината срещу COVID-19 на Moderna

Очаква се ЕК да даде бързо разрешение, за да започне употребата и на тази ваксина в националните програми за ваксинация

14:50 | 06.01.21 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Saul Martinez/Bloomberg</em></p>

Снимка: Saul Martinez/Bloomberg

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръчва да се издаде условно разрешение за пускане на ваксината на Moderna срещу COVID-19, съобщават от Агенцията.

Това е втората ваксина срещу COVID-19, която EMA препоръчва за разрешаване за употреба в Европейския съюз (ЕС), припомня Агенцията. Първата – на BioNTech/Pfizer, вече се доставя в страните членки, вкл. и в България, и се поставя на представители на медицинската общност и други уязвими групи.

Комитетът на EMA за хуманни лекарства (CHMP) е направил задълбочена оценка на данните за качеството, безопасността и ефикасността на ваксината и е препоръчал с консенсус да бъде издадено официално условно разрешение за пускане на пазара от Европейската комисия (ЕК), посочва се в съобщението на ЕМА.

„Тази ваксина ни предоставя още един инструмент за преодоляване на настоящата извънредна ситуация“, казва Емър Кук, изпълнителен директор на EMA. „Това е доказателство за усилията и ангажираността на всички участващи, че имаме тази втора положителна препоръка за ваксина малко след една година от обявяването на пандемията от Световната здравна организация (СЗО)“, допълва Кук.

„Що се отнася до всички лекарства, ние ще следим внимателно данните за безопасността и ефективността на ваксината, за да осигурим постоянна защита на обществеността в ЕС. Нашата работа винаги ще се ръководи от научните доказателства и ангажимента ни да опазваме здравето на гражданите на ЕС“, посочва изпълнителният директор на Агенцията.

Клинично проучване

Ваксината на Moderna е изпитана в клинично проучване, в което са взели участие около 30 хил. души. На половината от тях е поставена ваксината, а на другата половина – фиктивни инжекции, като хората не са знаели кой какво получава. Ефикасността е изчислена при около 28 000 души на възраст от 18 до 94 години, които нямат признаци на предишна инфекция. Резултатът показва 94,1% намаляване на броя на симптоматичните случаи на COVID-19 при хората, получили ваксината в сравнение с хората, които са получили фиктивни инжекции: само 11 души от 14 134 ваксинирани хора са се инфектирали с коронавирус спрямо 185 от 14 073 души, на които са направени фиктивни инжекции.

Проучването също така показва 90,9% ефикасност при участници с риск от тежко протичане на инфекцията, вкл. хора с хронични белодробни заболявания, сърдечни заболявания, затлъстяване, чернодробни заболявания, диабет или HIV инфекция без оглед на пола, раса и етническа принадлежност.

Ваксината на Moderna се прилага като две инжекции в ръката с интервал от 28 дни. Най-честите нежелани реакции са леки или умерени и се подобряват в рамките на няколко дни след ваксинацията - болка и подуване на мястото на инжектиране, умора, студени тръпки, треска, подути лимфни възли под мишницата, главоболие, болки в мускулите и ставите, гадене и повръщане.

Принцип на действие на ваксината

Ваксината съдържа информационна РНК, която носи инструкции за протеин на вируса SARS-CoV-2, който навлиза в клетките. Целта е клетките да „прочетат“ инструкциите на информационната РНК, което да активира имунната система и да се произведат антитела. Ако по-късно лицето влезе в контакт с вируса на SARS-CoV-2, имунната му система ще го разпознае и ще бъде готова да защити тялото срещу него.

Информационната РНК не остава в тялото и се разгражда малко след ваксинацията.

Одобрение от ЕК

ЕК се очаква да ускори процеса на вземане на решение за предоставяне на условно разрешение за пускане на пазара на ваксина на Moderna, което ще позволи да бъдат въведени ваксинационни програми в целия ЕС.

Условното разрешение за пускане на пазара е един от регулаторните механизми на ЕС за улесняване на ранния достъп до лекарства, които отговарят на неудовлетворени медицински нужди, включително при спешни ситуации като настоящата пандемия.

Фармацевтичните компании започнаха да кандидатстват за одобрение пред Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) – условие, с което трябва да се съобразят, за да пуснат своите ваксини на пазара на ЕС. Ако становището на ЕМА е положително, ваксинирането може да започне само след няколко седмици.

Как протича бързият преглед за одобряването на ваксините срещу COVID-19? 



Обикновено фармацевтичните компании подават на ЕМА всички необходими данни за дадена ваксина, след като приключи процесът на разработка.

При COVID-19 те правят това веднага щом данните станат налични. Този процес се нарича „текущ преглед“. Когато кандидатстват за търговско разрешение, повечето данни вече са оценени, като това позволява на ЕМА да излезе със становище много по-бързо. 

Ваксините срещу COVID-19 ще отговарят на същите изисквания за качество, безопасност и ефикасност, както всяка друга ваксина в ЕС.

Пътна карта за одобряването и разпространението на ваксините:

Пътна Пътна

 
Вече са осигурени 1 965 млн. дози от потенциални ваксини

Шест предварителни споразумения за закупуване (ПСЗ) за обещаващи кандидат-ваксини:

Ваксини Ваксини

С предварителните споразумения за закупуване Европейската комисия и страните от ЕС покриват част от първоначалните разходи за разработването на ваксина на най-обещаващите кандидати. На свой ред страните от ЕС си запазват правото да закупят достатъчно количество дози в определен период от време и на достъпна цена.

Финансирането идва от Инструмента на ЕС за спешна подкрепа и е първоначална вноска за дозите, които страните от ЕС евентуално ще получат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
регистрираш се в lancet , изследването е публикувано , извадил съм ти 5-6 реда от 556стр , обясняваш на всичкото професори да си гледат работата и си готов ... :))) ... лесна работа . после продължаваш с конспиративните теории на воля ... никой за нищо не те задължава , даже ако мен ме питаш , екстра . кинти за една доза по-малко от бюджета , а сигурно и за цялото ти семейство . още по-добре ... м/у мен и теб има една библиотека учебници и 9 години образование + поне няколко рафта специализирана и компютърна литература . нема как да се получи с 5-6 поста . и дори не си помислям да поставям под съмнение резултати и становища на хора по-виско от мен в хранителната верига . виждаш колко е стандартен лиценз за math lab за едно работно място , после виж и лицензите за допълнения по статистика и медицина . сигурно притежават стотици лицензи за работа на стотици компютри . кинтите само в лицензи на тези хора да работят с данни са няколко пъти колкото всичките имоти дето притежаваш . и те за разлика от теб хем могат да работят с тях , хем си изкарват кинтите от това ...и що мислиш че съм лелка ... :))) ... щото не редя цинизъм след цинизъм ли ... ?! ... некак си не е мъжко , а ... ?! ... бизнес среда готин , не се ругаем и псувaме като на пазара ... чисто , тихо , доходоносно ... приятно за работа ... бачкам с хора от цяла България и Европа ... :))) ... само тука , руснаци и сърби цари среда на вулгаризми и простoтия , еле па в популярен икономически форум ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
cyclop
преди 3 години
Лелка зелка... Правиш се хем на много умна, хем на дръж-ми-шапката... Хоспитализирани с ваксина 2 , без ваксина 6 ефективност 3:1... къде е 94%?леки симптоми доказани с тест и натривки, с ваксина 38, без ваксина 127... 94% ефективност? ОБЩО РЕЗУЛТАТИ 173? от 23 848? Ти наистина ли се правиш, или имаш блокаж и не можеш да оцениш написаното от самата теб? Вкарали го във "формула"? Който измисля "формулата", той предопределя резултата... Все е срамно за теб... Дали си толкова наивна... Или толкова манипулативна... Вкарах го в математически модел, и излезе, че се излагаш на 95% и в двата случая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
що ли се напъвам за безнадежден случай ... ?!ама да пробваме ...между 23 април и 4 ноември 2020 г. са наети и ваксинирани 23 848 участници в четирите проучвания:1077 в COV001 (Великобритания), 10 673 в COV002 (Великобритания),10 002 в COV003 (Бразилия),2096 в COV005 (Ю Африка).11 636 участници в COV002 и COV003 отговарят на критериите за включване за първичен анализ, 5807 от които получават две дози ChAdOx1 nCoV-19 и 5829 от които получават две дози контролен продукт. Тук предоставяме данни за безопасност за 74 341 човекомесеца на проследяване след първата доза (медиана 3-4 месеца, IQR 1 34 8) и 29 060 човекомесеца проследяване след две дози (медиана 2 0, 1 32 3).дъра-бъра-дъра-бъра ... и стигаме до ... Ефикасност срещу SARS-CoV-2 повече от 14 дни след втора доза ChAdOx1 nCoV-19 ваксина в първичната популация ... тука има за всяко едно изследване и за всяка една група , ще ти напиша няколко цифри , а те са стотици засечки и обяснения , има колко PCR теста , кога къде , на кой ден в коя седмица , ниски дози , високи дози , време м/у дозите и пр... например ...има безсимптоми с рандомизирано изследванелеки симптоми доказани с тест и натривки COV002 (Великобритания) с ваксина 3/1357 без ваксина 30/1374COV002 (Великобритания) с ваксина 8/1407 без ваксина 26/1512COV002 (Великобритания) с ваксина 18/2738 без ваксина 52/2757COV002 (Великобритания) с ваксина 9/1702 без ваксина 19/1698хоспитализирани с ваксина 2 , без ваксина 6тежък ковид19 , с ваксина 0 , без ваксина 1тези числа мамин сладък на теб НИЩО не ти говорят , вкарваш ги в математически модел и получаваш 95% ефикасност ... преди да разбереш математическият модел ... успешно завършени 3 висши математики + 1 математическа статистика + няколко години работа като статистик някъде ... това се опитвам да ти обясня ... 556стр специализирано изследване ... :))) ... единствено те интересува крайният резултат 95% ефикасност ... другото е черна кутия за теб ... никакъв смисъл няма да се напъваш да го разбереш ... НЕ МОЖЕШ без необходимите знания ... хората дето ги имат ти казват , да , така е ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
cyclop
преди 3 години
Лесен въпрос зададох, леличко, с твоята извънмерна, свръх-хюманна интелигентност, трябва да може да отговориш... Когато напишеш в бюлетина си, че "Ефикасността е изчислена при около 28 000 души "Това означава, че около 28 000 човека са ваксинирани, срещнали вируса, и 94% не са се заразили. Просто, буквално това е написано. Думите, в тази последователност, носят тази информация. Моят въпрос, който би трябвало да е разбираем са юбер-хюмани, е лесен. Написаното вярно ли е, или ЛЪЖА и ИЗМИСЛИЦА. Или, МОЖЕ БИ, 0.35% от 28 000 души са дали някакъв резултат, и сме "ИЗЧИСЛИЛИ" измислената си, лъжлива ефективност? Само питам, като по-интелигентна и гениална и великолепна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
пак се упражняваш в неизследвани за теб територии ... :))) ... ефикасността на ваксината е изчислена като коригиран относителен риск (ChAdOx1 nCoV-19 спрямо контролни групи) , изчислен с помощта на модел на регресия на поасон със стабилна дисперсия ... нещо говори ли ти методът ... ?! ... изкарай една висша математика , след това една математическа статистика и ще започнеш да откриваш знания в данните ... :))) ... след доста практика ... пак да напиша , спрете да се напъвате над неща дето са ви отвъд хоризонта , средоточете се в настоящето пред вас . например : са за вечеря кремвирши белла ли да си взема или да се глезя с тандем ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
cyclop
преди 3 години
"Ефикасността е изчислена при около 28 000 души "Тнърдението е, че след ваксиниране, тази 28 000 души са имали проверен досег с вируса, и 94,1% не са се заразили?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 3 години
модерна е малка фирма, те само за цащ и канада няма да могат да осигурят ваксина за 2021, та едва ли ще пращат прз океана и за европа, та да стигне и до бг - няма смисъл в този транспортен брак, ЕС си има мощностти за производство на вскаини, сащ си има свои, защо трябва да се лети океана не нужно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 3 години
браво на него... всеки милиардер трябва да дарява пари за наука!повече такива новини трябва да има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още