IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган иска да променя конституцията отново

Знаците на преврата не могат да се изтрият от духа на сегашната конституция, заяви в понеделник държавният глава

22:51 | 01.02.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и партньорите от Партията на националистическото движение (ПНД) може да започнат работа по подготовката на нова конституция. Това ще стане по-малко от четири години след като управляващите внесоха изменения в сегашния текст, с които държавният глава получи повече правомощия.

Турските избиратели гласуваха в подкрепа на промените през 2017 г., което доведе до промяна на модела на управление в страната от парламентарна в президентска република въпреки протеста на опозицията.

Ердоган бе избран за президент в рамките на новата система през 2018 г. Според противниците му промените се равняват на „едноличен режим“, но за управляващите по този начин се подсилва държавния апарат.

„Може би е дошло времето Турция отново да обсъди (възможността за – бел. ред.) нова конституция“, заяви Ердоган след среща на кабинета в понеделник, цитиран от Ройтерс. „Ако постигнем съгласие с нашите партньори в алианса, може да се мобилизираме за нова конституция през идния период“, каза той и добави, че процесът трябва да е прозрачен и споделен с обществеността.

„Без значение колко се променим, не е възможно да изтрием знаците на преврата и опекунството, които бяха вградени в духа на нашата конституция“, каза още той. Президентът също така изрази съжалението си, че предишните подобни опити са срещнали съпротивата на „безкомпромисната позиция“ на опозицията.

Коментарът на Ердоган става факт седмици след като лидерът на ПНД Девлет Бахчели коментира възможността за конституционни промени, за да се забрани прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) – ход, който политическата сила определи като опит да се заглушат 6 млн. избиратели.

Бахчели е отявлен критик на ДПН и също като Ердоган я обвинява за връзки с Кюрдската работническа партия (ПКК)

„Работата по конституцията не е нещо, което може да бъде направено под сянката на групи, свързани с терористичната организация (ПКК – бел. ред.), с хора, чиито ментални и емоционални връзки с тяхната страна са скъсани“, каза още президентът, без да коментира допълнително.

Правозащитни организации, както и някои от западните съюзници на Турция обвиняват управлението в страната в нарастващ авторитаризъм и заплаха за върховенството на закона при управлението на Ердоган, особено след неуспешния опит за преврат през 2016 г., който бе последван от чистки във всички сфери на обществения и политическия живот.

Властите обаче отхвърлят обвиненията, като оправдават действията си като необходими за националната сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Bingomatic2
преди 3 години
Всеки дикататор рано или късно иска да променя конституцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още