IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сроковете на валидност на траспортните лицензи в ЕС пак ще бъдат удължени

Заради действащите ограничения в страните членки превозвачите и шофьорите могат да имат затруднения да подновяват разрешителни и документи за правоуправление

14:11 | 03.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Постоянните представители на държавите членки на Европейския съюз (ЕС) в Брюксел са се договорили днес за мандат за преговори за подновяване на временни мерки за подпомагане на транспортните оператори и гражданите, които не могат да изпълнят определени административни изисквания поради мерките заради коронавируса, съобщават от Съвета на ЕС.

Предложението разширява възможността за временно удължаване на валидността на специфични сертификати, лицензи и разрешения в областта на автомобилния, железопътния и вътрешноводния транспорт, както и морската сигурност. Това се отнася например за свидетелствата за управление на МПС, проверките за техническа изправност на моторни превозни средства и свидетелствата на капитаните на лодки.

Ако предложението бъде одобрено, то ще се позволи валидността на сертификатите, лицензите и разрешенията с изтичане на срока на валидност между 1 септември 2020 г. и 30 юни 2021 г. да бъде удължена с 10 месеца.

Сертификати за професионално обучение и свидетелства за управление на МПС, обхванати от правилата от май 2020 г., могат да бъдат удължени с допълнителни шест месеца или в определени случаи до 1 юли 2021 г., за да се избегнат административни натрупвания.

Ако подновяванията останат невъзможни след срока, определен в регламента, съответните държави членки могат да поискат от Комисията да разреши допълнително удължаване на сроковете. Такова искане трябва да бъде надлежно обосновано и решението за предоставяне на удължаването изисква оценка, че то няма да увеличи непропорционално рисковете за безопасността или сигурността на транспорта.

Временните мерки бяха въведени през май 2020 г. заради първата блокада с цел ограничаване разпространението на вируса, припомнят от Съвета.

Тъй като кризата с COVID-19 продължава, ЕС прави необходимото, за да осигури правна сигурност в транспортния сектор и да избегне потенциални смущения на пазара.

Проблемите не се ограничават само до професионалните превозвачи. Отделните шофьори също може да не успеят да подновят свидетелствата си за управление поради местни ограничения.

Португалското председателство работи с Европейския парламент, за да приключи бързо тези актуализирани правила, подчертава се в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още