IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фон дер Лайен: Защо Русия обещава милиони ваксини, преди да ваксинира руснаците?

Ще предложим ваксината в ЕС след одобрението от ЕМА и след края на масовата ваксинацията в Русия, обясниха производителите на препарата

13:05 | 18.02.21 г. 13
<p>
	<em>Урсула фон дер Лайен. Снимка: Geert Van den Wijngaert, Bloomberg</em></p>

Урсула фон дер Лайен. Снимка: Geert Van den Wijngaert, Bloomberg

"Все още се чудим защо Русия теоретично обещава милиони и милиони дози ваксини, докато напредъкът на ваксиниране на собственото ù население не е удовлетворителен", коментира председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от европейското издание Politico.

Тя отбеляза още, че Русия трябва да позволи инспекция на своите производствени мощности и да сподели всички данни за своята ваксина.

Производителят на "Спутник V" отговори на тези коментари в своя пост в Twitter. Русия ще предложи милиони дози ваксини на ЕС, едва след като получи одобрение от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), и след края на масовата ваксинация в Русия, което ще стане до юни 2021 година.

От института "Гамалея" коментират още в социалната медия, че са подали заявка в лекарствената агенция и очакват да започне прегледът на документите за ваксината.

Още преди седмица от ЕМА бяха категорични, че въпреки всички медийни заявки, в тяхното деловодство не е получено нищо от "Гамалея". Отново в Twitter от института приложиха скрийншот, показващ заведен файл в деловодството, но не на EMA, а на сайта на организацията на ръководителите на националните компетентни органи, отговарящи за регулацията на лекарствата в ЕС - HMA.

От "Гамалея" посочват още, че са готови да доставят "Спутник V" на Унгария и други европейки държави след директни преговори.

Всъщност все повече европейски държави, особено в Централна Европа, започнаха да поглеждат към Русия и нейната ваксина. Тя първо получи одобрение в Унгария, където ваксинирането вече започна.

Правителството в Словакия трябва да обсъди възможността за закупуване на препарата до края на седмицата. Нагласи за включване на ваксината има и в Хърватия, където обаче все още разчитат на одобрението на EMA като гарант за безопасността на продукта.

Междувременно и италианският Институт за инфекциозни и заразни болести даде положително становище за ефективността и безопасността на руската ваксина. Документът е входиран в Министерството на здравеопазването и до правителството, коментираха от института пред RAI, посочва руската информационна агенция ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 3 години
Cмeшник, до преди три дни русия бе ваксинирала под 2(два) % от населението си, а ЕС 4.2 %. За каква икономика ми говориш? Както всички големи руски работи и ваксината им е едни големи руски празни приказки. Последната руска лакърдия бе как ще дадт технологията и Европа да си я произвежда. Cмеееееехххх......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 6
das
преди 3 години
Защото Русия има икономика и може да произвежда, затова. А ЕС започна да следва САЩ и просто да печата едни пари с които да внася всичко което му трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още