IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабио Панета: Не виждам предпоставки за забавяне на покупките на облигации

Само устойчиво нарастване на инфлационния натиск може да оправдае намалението на нашите покупки, каза членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ

16:33 | 26.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Вероятността за промяна в паричната политика на еврозоната изглежда все още твърде далече.

Членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка Фабио Панета заяви, че не вижда признаци на продължителен инфлационен натиск, който да позволи намаляване на покупките на облигации. Това е поредният служител на висок пост, който да намалява очакванията за предстояща промяна в политиката, пише Bloomberg.

„Само устойчиво нарастване на инфлационния натиск, отразено във възходяща тенденция за базовата инфлация и привеждане на цените в съответствие с нашата цел, може да оправдае намалението на нашите покупки“, каза Панета в интервю за Nikkei, публикувано в сряда.

„Но не това прогнозирахме през март. И оттогава не съм виждал промени във финансовите условия или икономическите перспективи, които биха тласнали инфлацията нагоре“, каза той.

Панета също отбеляза неотдавнашното покачване на еврото, заявявайки, че „в тази среда не е изненадващо, че наблюдаваме трайно поскъпване на обменния курс, което, ако се запази, би отслабило инфлационния натиск“.

Еврото поевтинява леко с 0,2% до 1,2225 долара за едно евро към 16:30 часа българско време.

Управителният съвет на ЕЦБ ще заседава на 10 юни, за да обсъди нови икономически прогнози и да вземе решение за следващите стъпки в отговор на пандемията. Банкерите решиха да засилят покупките по своята програма за изкупуване на облигации от 1,85 трилиона евро през март, за да отговорят на глобалното покачване на доходността по държавните облигации, предизвикано от възстановяването на САЩ.

Някои служители, включително гуверньорът на холандската централна банка Клаас Кнот, заявиха през последните седмици, че икономиката на еврозоната е достатъчно силна, за да се справи с по-малко стимули още през юли. Случаите на коронавирус намаляват с увеличаването на ваксинациите, което позволява на правителствата да облекчат мерките, намаляващи икономическата активност.

Намесата на Панета в дебата е последният отпор срещу подобни предложения. Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви в петък, че е „твърде рано и всъщност е ненужно да се обсъждат дългосрочни въпроси“, в отговор на въпрос дали икономическият възход на Европа може да накара ЕЦБ да намали програмата си за спешно изкупуване на облигации.

Гуверньорът на френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало във вторник определи разговорите за намаляване на стимулите през третото тримесечие като „чисто спекулативни“, като каза, че има „достатъчно време да преценим и вземем решение, далеч след срещата ни през юни“.

Панета каза, че докато перспективите за еврозоната се подобряват, възстановяването все още е неравномерно и икономиката остава зависима както от парична, така и от фискална подкрепа.

„Ще отнеме време, за да се види как икономиката ще излезе от този ужасен период и реалните щети, които е оставила след себе си“, каза той. „Рискът от предоставяне на твърде малко стимули все още е висок“, категоричен е Панета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още