IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горската стратегия на ЕС предвижда засаждането на три милиарда дървета

Част от тях ще бъдат засадени в градове в ЕС и в земеделски райони

19:02 | 16.07.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз изпълнява частта от климатичния си план за поемане на повече парникови газове от атмосферата и насърчава биоразнообразието чрез използването на горите, пише Bloomberg.

Блокът предлага да използва Общата селскостопанска политика за създаването на разплащателни схеми за собственици на гори, като в същото време засили наблюдението на съществуващи гори, които заемат около две пети от площта на Стария континент. Европейската комисия планира също засаждането на три милиарда дървета в опит за поемане на повече въглероден диоксид от атмосферата.

Лобисти от индустрията с дървесината вече негодуват, разтревожени за това какво може да означават по-строгите ограничения за индустрията на стойност 640 млн. евро, в която са заети 3,6 млн. души. Напрежението вече нарастваше, след като учени от Съвместния изследователски център към Комисията предупредиха, че растящото търсене на дървесни продукти може да подкопае климатичните цели на Европа.

„Екологичната амбиция може да върви ръка за ръка с икономическия просперитет“, коментира еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски. „Горите са също белите дробове на нашето общество и икономика – те осигуряват прехраната в селските райони, дават основни продукти на нашите граждани и имат дълбока обществена стойност“, допълва той.

Някои от трите милиарда дървета ще бъдат засадени в градове в ЕС, както и в земеделски райони, съобщи в четвъртък високопоставен представител на съюза.

Разгорещен дебат

Екологичната лобистка група WWF Европа изрази задоволство от усилията на Комисията за засилване защитата на горите, но критикува стратегията за пропускане на задължителен набор от критерии за наблюдение, които да определят дали горите се управляват по устойчив начин.

„Наблюдаваме напоследък наистина голямо противопоставяне от земеделски министри на много страни членки по всички въпроси, свързани с горите. Дебатът е много разгорещен“, казва Сабиен Лийманс, ръководител на политиките по биоразнообразие на WWF.

Предложенията са част от усилията на ЕС да намали замърсяването с поне 55% спрямо нивата през 1990 г. до 2030 г. и да стане климатично неутрален до средата на века. Блокът представи нови правила и регулации тази седмица, които привеждат всички сектори на икономиката в съответствие с тази визия. Новите коли с двигатели с вътрешно горене, например, ще бъдат забранени от 2035 г.

Но редица елементи от пакета от мерки са противоречиви като плановете за разширяване на въглеродния пазар на блока с включването на отоплението и сухопътния транспорт – това може да нанесе най-тежък удар на най-бедните хора в обществото. Някои страни членки са критични, като Унгария заяви, че изборът на инструменти е „несъстоятелен и неприемлив“.

Очертават се години на тежки преговори, като предложенията трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент и от страните членки в рамките на Съвета на ЕС, за да станат правнообвързващи. Всяка институция може да предлага поправки.

ЕС съобщи тази седмица, че иска да увеличи нивото на поеман въглероден диоксид от горите и зелените площи до 310 млн. тона на година до 2030 г. спрямо около 270 млн. тона в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Горската стратегия на ЕС предвижда засаждането на три милиарда дървета > Само 3? Нека са 100 - хората искат да има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още