IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оли Рен: ЕЦБ ще е предпазлива при оттеглянето на подкрепата заради коронакризата

Ако Фед причини смущения на пазарите, когато прекрати собствената си стимулираща програма, ЕЦБ ще използва всички свои инструменти, за да стабилизира инфлацията

16:33 | 31.08.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Roni Rekomaa/Bloomberg</em></p>

Снимка: Roni Rekomaa/Bloomberg

Той призовава за плавен преход, като повтаря забележките на други членове на управителния съвет на ЕЦБ, например управителят на централната банка на Франция Франсоа Вилроа дьо Гало. Изводът им е, че ЕЦБ може да прекрати кризисната си програма само ако други инструменти на политиката бъдат коригирани, за да се избегне забавяне. Например политиците биха могли да стимулират покупките на активи по съществуващи програми.

„Винаги е от съществено значение да има плавен преход от силни мерки на икономическата политика и това важи и за извънредната програма за покупка на активи“, коментира Оли Рен. „Сигурен съм, че след време, когато настъпи това време, ще намерим и жизнеспособно, и работещо решение и на това предизвикателство“, казва той.

Според него, ако Федералният резерв на САЩ причини някакви смущения на пазара, когато прекрати собствените си програми за подкрепа и направи условията за финансиране в еврозоната по-неблагоприятни, „управителният съвет е готов да коригира и използва всички свои инструменти, по целесъобразност, за да се гарантира, че инфлацията се стабилизира на целта от 2% в дългосрочен план“.

Коментарите на Рен са в контраст с позицията му, когато той беше еврокомисар по икономическите и парични въпроси по време на кризата в еврозоната и имаше голяма роля в произтичащата от това политика на строги икономии - период, който американският икономист и колумнист Пол Кругман определи като „тероРен“.

Самият Оли Рен отхвърля тази оценка. „Ако впечатлението е, че съм бил целенасочен защитник на икономиите, това е просто погрешно“, контрира той. Според него не би било възможно страните членки на еврозоната да са били толкова щедри от фискална гледна точка тогава, колкото могат сега, защото лихвените проценти бяха по-високи и разходите по заеми щяха да са прекалено високи за някои страни членки, а сега са много ниски.

Този път Европа не трябва да губи възможността, създадена от лесната парична политика на ЕЦБ, огромния пакет от фискални стимули на ЕС и драматичния фискален тласък в САЩ, който президентът Джо Байдън се опитва да преодолее с тънкото си мнозинство в Конгреса.

"Имаме ... прозорец от възможности да инвестираме и реформираме икономиките си към зелена и цифрова трансформация и по-високи нива на заетост през следващите няколко години", казва той, като по-специално посочва потенциалната трансформация на Италия по време на премиера Марио Драги.

Ако Европа не се възползва от възможността да предприеме дълбоки икономически реформи и да се ангажира с инвестиции, рискува да засили разделението, допълва той.

Във всеки случай разходите за държавни заеми в крайна сметка ще се увеличат и правителствата трябва да бъдат подготвени за това, казва Рен. „Един ден ще видим как лихвите растат“, предупреждава той.

Като разглежда фискалните правила в ЕС, той казва, че подкрепя реформата на Пакта за стабилност и растеж, който призовава членовете на еврозоната да се придържат към целите на дълга и дефицита, но отдавна му липсват значими инструменти за прилагане. Той обаче предупреждават, че това усилие не трябва да "изхвърля бебето с водата за къпане".

Присъщото напрежение между намаляването на дълга и фискалната гъвкавост би могло да бъде намалено, ако Европа практикуваше „всеобхватно кейнсианство“ в неговите очи, а не половинчати  мерки. Това означава, че политиците трябва да са готови да намалят публичните разходи в подходящия момент, така че да имат повече възможности за маневриране по време на рецесия, обяснява той.

Оли Рен не дава отговор на въпроса дали ще участва в оформянето на бъдещето на Европа, като се кандидатира за президент на Финландия на изборите през 2024 г. В неотдавнашно проучване той се очертава като фаворит на избирателите.

„Винаги съм обичал политиката повече от политиците“, коментира Рен. „Президентските избори са все още далеч. В тези трудни времена фокусът ми е изцяло върху паричната политика и справянето с настоящата криза и нейните последици“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още