IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Транзитът на руски газ засега не се влияе от напрежението между ЕС и Беларус

"Газпром" отново не купува допълнителни обеми за пренос на газ за Европа

17:27 | 14.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Доставките на руски газ към Германия през Беларус се увеличават, въпреки заплахите на президента Александър Лукашенко да спре транзита, пише Ройтерс. В почивните дни на входната точка между Германия и Полша на газопровода "Ямал", който преминава през Беларус, достигат 10 гигаватчаса на час, спрямо 6,5  гигаватчаса в петък (12 ноември).
Данните са на газовия оператор Gascade, който упрвлява потока през този газопровод.

Заради коментарите на беларуския президент, че ще блокира потока на руския газ към Европа, цената на природния газ отново тръгна нагоре. В началото на ноември пазарите се поуспокоиха, след като Русия даде сигнал, че ще започне да нагнетява газ в своите газохранилища.

В последните дни обаче заради напрежението между Беларус и ЕС заради силен бежански натиск по границата с Полша. Заради заплахите на Минск да ограничи доставките, суровината отново поскъпва.

Русия е категорична, че Лукашенко не се е консултирал преди да коментира, че може да спре транзита на газ. Газпреносната мрежа, която минава през територията на Беларус е собственост на "Газпром".

В последните седмици транзитът към Германия през "Ямал" прекъсна на два пъти, като през това време потокът беше обърнат, тоест Полша получаваше газ от Германия. Нито една от страните не даде обяснение за ситуацията. В момента потокът по газопровода е изцяло към Германия.

От средата на изминалата седмица Русия увеличава обемите на природен газ към Европа - и през "Ямал" и през Украйна. "Газпром" ползва максимално възможния договорен капацитет през Украйна - 109,3 млн. куб. метра на денонощие, но не закупи допълнителни обеми за пренос нито през Украйна, нито за "Ямал".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още