IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милен Керемедчиев: Путин следва сценария от Крим, ЕС не си е научил урока

Руският президент видя, че първата му стъпка остана ненаказана и предприе втора – да завземе колкото може повече територии и да тръгне към преговори, посочи експертът

10:10 | 24.02.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Членове на украинските сили за териториална отбрана по време на обучение в покрайнините на Киев, 19 февруари 2022 г. <em>Снимка: Ethan Swope/Bloomberg</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Членове на украинските сили за териториална отбрана по време на обучение в покрайнините на Киев, 19 февруари 2022 г. Снимка: Ethan Swope/Bloomberg

 

"Върви евакуация на населението на Киев. Това са предпоставки за таргетирани удари на Русия по военни обекти. В Донецк и Луганск става въпрос за военна инвазия. Руските сили унищожават военни обекти, които биха могли да бъдат използвани от украинската армия за подпомагане на украинските военни на изток", коментира бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му това е второто ниво на общия план на Путин, който следвал сценария за Крим, много сериозно направен с евентуалните му противодействия.

"Путин видя, че наложените санкции от САЩ и ЕС бяха половинчати и това го успокои. По никакъв начин те не нарушиха възможността на Русия да търгува и да има достъп до средства. Той видя, че номерът му мина и първата стъпка остана ненаказана, затова бързо предприе втора – да завземе колкото може повече територии и да се тръгне към преговори. Явно целта на Путин е смяна на управлението в Украйна. Не изключвам възможността за разцепление на Украйна", коментира Керемедчиев.

Според него ЕС не си е научил урока от кризата в Крим, за разлика от Русия. Керемедчиев смята, че ЕС тепърва започва да взема мерки за диверсификация на доставките на газ от Русия. "Газохранилищата в Европа са почти празни", отбеляза той.

Той посочи, че Европа става все по-зависима от Русия и за доставките на въглища, петрол, газ, пшеница. 

Запитан дали Украйна ще трябва да се справя сама в тази ситуация, Керемедчиев отговори: "Подкрепата ще бъде само техническа. Русия постави едно от най-модерните си въоръжения на границата с Беларус, която е само на 140 км от Киев. Много е възможно доставките на оръжия и техника от натовските държави да бъдат възпрепятствани поради покриването с щит от руските сили".

Милен Керемедчиев допусна, че е възможно да се стигне до кръвопролития от двете страни.

Той поясни, че украинската армия има около 250 хил. военнослужещи и още толкова резервисти. Той е на мнение, че решението за въоръжаване на цивилното население дава възможност за партизанска война, което ще доведе Русия да вдигне своите резервисти.

Анализаторът съветва много бързо да приберем в България нашите сънародници от Украйна.

Очаквайте видео материал с целия разговор.

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
Как така ненаказана първа стъпка? Че те куп проблеми им се изсипаха на главата с тия санкции, направо им събориха икономиката - така обясняваше Обама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още