IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна може да свие световната икономика с 1 трлн. долара

Русия ще избегне рецесията, защото ефектът от санкциите ще бъде туширан от увеличаващите се цени на петрола и природния газ

11:50 | 03.03.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Военните действия в Украйна могат да доведат до забавяне на икономическия растеж и повишаване на цените на основните продукти, предупреждава анализ на британския Национален институт за икономически и социални проучвания, цитиран от Bloomberg.

Веригите на доставките ще бъдат засегнати допълнително, а монетарната и фискалната политика ще бъдат преразгледани, пишат анализаторите. Така кризата носи допълнителен икономически стрес за системата, засегната от коронавируса.

Световната икономика ще изтрие 1 трлн. долара, а проблеми с веригите на доставки ще намалят нивото на брутния вътрешен продукт (БВП) с 1 процентен пункт до 2023 година, е записано в доклада. Европа, която има задълбочени връзки с Украйна и Русия - основни доставчици на суровини и енергийни продукти, ще бъде изложена най-тежко на тези последици.

Реално Русия ще може да избегне рецесията, защото ефектът от санкциите до голяма степен ще бъде туширан от високите цени на газа и петрола, които изнася. Но брутния вътрешен продукт на страната ще бъде с 2,6% по-нисък от предишни прогнози към края на 2023 година, а колапсът на рублата ще повиши инфлацията над 20%.

Санкции по енергийния сектор на Русия ще имат по-сериозно отношение върху икономиката, но ще увеличат и вероятността за рецесия и ръст на инфлацията и за ЕС заради високата енергийна зависимост от Русия. ЕС и Великобритания ще отчетат с 1,5% по-слаб растеж спрямо предходни прогнози заради кризата.

Войната в Украйна ще доведе до допълнителни 3% инфлация, посочват още анализаторите. Инфлацията във Великобритания ще се ускори до 7% през тази година, а прогнозата е, че през 2023 година ще се успокои до 4,4 на сто, посочват още от института.

Европейските държави ще имат и увеличени разходи за мигрантите, идващи от Украйна, както и за подсилване на армиите си. Войната ще накара централните банки да увеличават основния лихвен процент с много внимателни стъпки, за да запазят доверието.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
а нашата ,ще я има ли въобще
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още