IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов проект за санкции на ЕС срещу Русия включва и патриарх Кирил

Кремъл съобщи, че няма съгласие за поисканата среща от папа Франциск с Владимир Путин заради Украйна

19:07 | 04.05.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Европейската комисия предлага замразяване на активите на патриарх Кирил, главата на Руската православна църква, съобщи дипломат, цитиран от Ройтерс.

Патриархът беше включен в проект на черен списък, който вече включва стотици военни и бизнесмени, приближени до Кремъл, които ЕС обвинява в подкрепа на войната в Украйна.

Санкциите, които може да включват замразяване на активи и забрана за пътуване, трябва да бъдат подкрепени от страните членки на ЕС, за да бъдат приети.

Дипломати от съюза трябва да се срещнат тази седмица, за да обсъдят санкциите, които са част от по-широк пакет, предложен от Европейската комисия по-рано в сряда. Той включва и петролно ембарго, както и ограничения за руските банки.

Първата среща на пратениците на страните членки на ЕС завърши без споразумение главно заради критиките на някои страни към забраната на петрола и други мерки, свързани с него, като забрана на услугите за доставки на руски петрол, съобщиха официални представители.

По-рано днес Руската православна църква критикува папа Франциск, след като той призова патриарха да не се превръща в „олтарно момче“ на Кремъл, като заяви на Ватикана, че подобни изказвания ще накърнят диалога между църквите.

75-годишният Кирил, който е близък съюзник на Путин, смята войната за защита срещу Запада, който той смята за упадъчен, особено заради приемането на хомосексуализма.

Руската православна църква е най-голямата в източноправославния свят, който се отдели от западното християнство след Великата схизма през 1054 г. Днес тя има около 100 млн. последователи в Русия и още извън страната.

85-годишният Франциск поиска среща в Москва с Путин заради Украйна, но Кремъл съобщи в сряда, че не е постигнато съгласие по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
божидарке , не православният свят , а западната църква /бъдеща католическа/ се дели през 1054 ... ама простено да вие , щото не знаете какво правите/пишете...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още