IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите на ЕС се готвят за тежка зима за газовите доставки

Понятието "евтина енергия" изчезна, както до голяма степен и понятието "руска енергия", коментират европейски лидери

16:43 | 24.06.22 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Лидери на Европейския съюз се готвят за още намаления на газовите доставки от Русия, като търсят начини за смекчаване на последиците от безпрецедентната криза, както и от ръста на цените на енергията върху икономиката на региона, предава Bloomberg.

Последиците от руското нашествие в Украйна и използването от Москва на енергията като оръжия бяха основна тема на срещата на лидерите на ЕС в петък, след като спирания на доставките от Москва засегнаха 12 страни членки и принудиха Германия да повиши нивото на газовия си риск до втора степен на тревога.

„Ако Германия вече казва днес, че през зимата ще имат недостиг на газ, последиците ще бъдат огромни за Германия, но също и за всички останали европейски страни“, коментира белгийският премиер Александър Де Кроо пред репортери в Брюксел във втория ден от срещата на върха.

Ден по-рано, когато лидерите започнаха да пристигат в Брюксел, най-голямата икономика в блока предупреди, че ходовете на Русия за намаляване на газовите доставки може да предизвикат срив на енергийните пазари и направи паралел с ролята на Lehman Brothers в предизвикването на финансовата криза. Проблемите с доставките вече тласнаха цените на газа и на енергията до рекордни нива. Газ Газ

„Понятието "евтина енергия" изчезна, а понятието "руска енергия" до голяма степен изчезна и всички сме в процес на осигуряване на алтернативни източници“, заяви латвийският премиер Кришянис Каринш. „Това е резултат от войната, която Русия води в Украйна, тя създава затруднения за всички нас, но в крайна сметка всички ще излезем от нея много по-устойчиви“, допълни той.

Положението с предлагането тласка нагоре цените на електрическата енергия в Европа, като предизвиква инфлация и повишава икономическото бреме за бизнеса и домакинствата, които все още се възстановяват от пандемията.

Нервността на енергийните пазари е задълбочена от несигурността за следващия ход на Кремъл. Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел заяви, че решението за спиране на газовото кранче е изключително в ръцете на руския президент Владимир Путин.

„Ще имаме дискусия за инфлацията, със сигурност ще обсъдим цените на енергията“, каза той пред репортери и добави, че всички страни членки са зависими една от друга. „С газа искаме да видим дали можем да намерим нови решения с Норвегия или с Алжир, или втечнен природен газ, или САЩ, но мога да ви кажа, че времената са много несигурни, когато става дума за цени“, допълни Бетел.

Ходът на Русия да затегне хватката върху доставките се случва в момент, когато Европа се опитва да напълни газохранилищата си преди следващия отоплителен сезон, който обикновено започва през октомври. Към 22 юни газохранилищата в блока бяха пълни на 55% спрямо петгодишната сезонна норма от 57% за този период от годината. Целта е да достигнат 80% до 1 ноември, за да се избегнат проблеми през зимата.

Координирано решение

Германският канцлер Олаф Шолц каза пред репортери в Брюксел, че страните членки са „добре подготвени“ за предизвикателството, но ще трябва да ускорят усилията за диверсифициране на енергийната инфраструктура.

Проблемът с готовността за нарушения на доставките ще бъде обсъден и от енергийните министри на страните от ЕС, когато се срещнат в Люксембург в понеделник. Белгийският премиер Де Кроо призова Европейската комисия да координира решение сред страните членки, за да помогне за излизането от трудната зима. Изпълнителният орган на ЕС ще обсъди готовността за извънредни ситуации и възможни допълнителни мерки с министрите, съобщи еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

„Няма непосредствен риск за сигурността на доставките ни, но положението е сериозно“, каза Симсон пред Bloomberg News. „Нарушенията на доставките затрудняват напълването на газохранилищата и трябва да бъдем подготвени за още съкращения. Страните членки трябва да актуализират плановете си при извънредна ситуация и да сключат споразумения за солидарност“, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
Урсула в страната на чудесата - нова детска приказка ще ни четат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
Ако европейските народи са запазили поне малко от малко съпротивителни сили, то би трябвало да вдигнат революция и просто да избият политиците си !!! Защото не е само до газчица, ами и до въглище. Русия заради ембаргото спря да доставя за ЕС - и вече подписа солидни договори с големите азиатски икономики - а ЕС ще купува въглище чак от Австралия на тройна и четворна цена. Не казвам, че сценарият на който се надявам е невъзможен. Много ми се ще да видя в Тубата (по тв няма да го дадат) как тимерманс с отчаяно квичене бяга от преследващите го разярени хора - и как урсулата вие, докато тълпата бавно я разкъсва на парчета !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
cyclop
преди 1 година
Скоро, скоро... Ех че хубаво е да живееш в страната на приказките, малко ти завиждам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 7
GiRo
преди 1 година
Напротив! Много смислени са. Скоро Европа няма да има нужда нито от руски газ, нито от петрол, нито от тор, нито от ... ми то друго не остана. Толкоз за експорта на Русия. Добре, че имат ресурси, че иначе са живи умрели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
julian12
преди 1 година
Гейска му работа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
mick
преди 1 година
Същото ще стане и с петрола и много други важни стоки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
cyclop
преди 1 година
Остана само понятието "безсмислени самоубийствени санкции". Приятна Agenda 2030 на всички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още