IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AstraZeneca повиши насоките си за приходите заради лечението си срещу Covid

В петък компанията разкри и замяната на неизпълнителния председател Лейф Йохансон

15:01 | 29.07.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Фармацевтичната компания AstraZeneca заяви, че очаква предписването на инжекцията ѝ Evusheld за защита срещу Covid-19 да доведе до ръст на продажбите от над 20%, след като в петък обяви печалба за второто тримесечие над очакванията на анализаторите, съобщава Ройтерс.

Листнатата в Лондон компания повиши насоките си за годишните приходи, заявявайки, че очаква да се повишат с около 21-23% вместо с по-ранната прогноза за 17-19%.

Компанията запази прогнозата си за ръст на коригираната печалба на акция от 24% до 29% без промяна отчасти заради по-големия бюджет за проучвания и разработка на лекарства и за маркетинг и разпространение на Evusheld.

Анализатори в брокерските къщи Jefferies и JPMorgan заявиха, че е малко вероятно инвеститорите да бъдат впечатлени от прогнозите за печалба, и акциите на производителя поевтиняха с 2,5% в предпазарната търговия.

Коригираната печалба за второто тримесечие почти се е удвоила до 1,72 цента на акция за трите месеца до 30 юни на годишна база при приходи от около 10,8 млрд. долара, които са се увеличили с 31%. Средно анализаторите очакваха печалба от 1,56 долара на акция при приходи от около 10,5 млрд. долара, показаха данни на Refinitiv.

В петък компанията разкри и замяната на неизпълнителния председател Лейф Йохансон, като Мишел Демаре ще поеме позицията му, когато се пенсионира следващата година. Демаре в момента е председател на комисията по възнагражденията на AstraZeneca.

Йохансон стана председател през 2012 г. по времето, когато французинът Паскал Сороа пое поста на главен изпълнителен директор.

Този ход на практика изключва Сороа, който отблъсна опит за придобиване от Pfizer през 2014 г., като кандидат за председател.

Като бивш председател на Syngenta, Мишел Демаре през 2015 г. поведе успешната защита на швейцарския производител на препарати за растения срещу нежеланото придобиване от американския конкурент Monsanto, което доведе до придобиване на Syngenta от ChemChina.

AstraZeneca заяви, че очаква по-високи продажби от Evusheld – базирано на антитела лечение на Covid-19 за онези със слаба имунна система – за да компенсира спада в продажбите на ваксината Vaxzevria, разработена заедно с Оксфордския университет, заради нарастващата конкуренция.

По-рано компанията очакваше, че ръстът на Evusheld няма да компенсира спада на продажбите на Vaxzevria.

Най-добре продаваният продукт на Astra Tagrisso срещу рак на белия дроб отчита ръст на приходите за тримесечието от 7% до 1,4 млрд. долара, а продажбите на лечение за сърдечно-съдови заболявания и диабет Farxiga са скочили с 51% до 1,1 млрд. долара през тримесечието, и двата малко над пазарните очаквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още