IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсата в Загреб скочи с над 8% заради петролната компания INA

Акциите на на рафинерията поскъпнаха с 64%, след като търговията с тях бе възобновена след 11-дневно прекъсване

15:17 | 14.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Борсата в Загреб скочи с над 8% заради петролната компания INA

Акциите на хърватската петролна рафинерия INA Industrija Nafte поскъпнаха силно с 64% до 2 830 куни за акция на фондовата борса в Загреб, след като търговията с тях бе възобновена днес.

Тя бе спряна на 3 декември от финансовите регулатори в страната, като акциите на петролната компания се търгуваха срещу 1 721 куни в края на сесията на 2 декември, пише Bloomberg.

INA Industrija Nafte получи в началото на декември оферта от унгарската Mol Nyrt. за изкупуване на акциите й, които са листнати за търговия на фондовата борса в Загреб.

Mol е най-големият акционер в INA с дял от 47,15%, като има оперативен контрол над компанията, която е най-голямата петролна рафинерия в страната.

Mol е решила да изкупи останалите 800 910 свободно търгувани акции на Ina срещу 2 800 куни за акция, или общо 2,24 млрд. куни (401 млн. долара). Те се равняват на 8% от капитала на INA Industrija Nafte.

По-голямата част от тези акции се държат от служители на INA и физически лица, които са купили акции на рафинерията по време на първичното й публично предлагане.

Хърватското правителство държи 44,84%.

Председателят на INA Золтан Алдот заяви вчера, че предложената от INA цена е окончателна и няма да наддава за акциите й, в случай че хърватското правителство направи по-висока оферта.

На 10 декември правителството критикува офертата на Mol, заявявайки, че може да вземе стъпки, за да защити своите стратегически интереси в енергийния сектор.

Оживлението на фондовата борса в Загреб днес й донесе най-големия изтъргуват оборот за тази година, а водещият борсов индекс Crobex се повиши с 8,5%, преминавайки психологическото ниво от 2 хил. пункта за първи път от май 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още