IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Македония получава 476 млн. евро от МВФ

Уязвимостта на страната към икономическата и финансова волатилност в други страни от региона остава висока, посочва фондът

10:45 | 20.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Македония получава 476 млн. евро от МВФ

Македония стана първата страна, получила новия тип предпазна кредитна линия, предлагана от Международния валутен фонд (МВФ). Тя е в размер на 476 млн. евро и има срок на действие 2 години, пише Bloomberg.

Бившата югославска република, която е кандидат за членство в Европейския съюз от 2005 г., не се очаква да използва кредитната линия, казва заместник-изпълнителният директор на фонда Наоюки Шинохара.

„Въпреки като цяло положителните прогнози за растеж и макроикономическа стабилност, уязвимостта на страната към икономическата и финансова волатилност в други страни от региона остава висока“, казва Шинохара. Кредитната линия „ще смекчи риска от привнасяне на икономически проблеми отвън, включително гарантирайки здравословна фискална политика“, допълва той.

През август, фондът създаде новата предпазна кредитна линия като опит да насърчи правителствата да търсят помощ от МВФ, преди да ги е връхлетяла реална криза. Новата кредитна линия е предназначена за умерено уязвими страни и се отпуска с по-малко условия от стандартните заеми на МВФ.

Икономиките в еврозоната, които са притиснати от повишаващите се цени на кредитирането могат да последват Македония и да получат предпазни кредитни линии, казва Доменико Ломбарди, анализатор на Brookings Institution във Вашингтон и бивш член на борда на директорите на МВФ.

МВФ предоставя и така наречените гъвкави кредитни линии, предназначени за страни със здрави икономически фундаменти. За момента този инструмент се използва от Мексико, Полша и Колумбия.

Рейтинговата агенция Fitch оценява македонския дълг с BB+, една степен под най-ниското инвестиционно ниво. През октомври агенцията повиши перспективата за рейтинга на стабилна, посочвайки намалената необходимост от външно финансиране.

Прогнозата за икономическия растеж на балканската страна през тази година е за 3,5%, след ръст от между 1% и 2% през 2010 г. Македонската икономика се сви с 0,6% през 2009 г.

Неофициално страната е във валутен борд. Местната валута е фиксирана на 61 динара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още