IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беларус очаква трудни преговори с МВФ

Беларус се надява на 8 млрд. долара от МВФ при същите условия, при които получи кредит от Евроазиатската икономическа общност

20:15 | 06.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Беларус очаква трудни преговори с МВФ

 

Беларус се надява да получи от Международния валутен фонд (МВФ) спасителен кредит до 8 млрд. долара при същите условия, при които в края на миналата седмица получи кредит от Евроазиатската икономическа общност (ЕврАзИО), съобщава Ройтерс.

Според анализатори обаче преговорите с Фонда няма да бъдат лесни. Представители на двете преговарящи страни признават, че кредитът от международната организация няма да бъде достатъчен, за да покрие дефицита по текущата сметка на Беларус, който доведе до огромна инфлация и паническо изкупуване на основни хранителни продукти, както и до нарастване на общественото недоволство.

Днес беларуският вицепремиер Сергей Румас се срещна с Крис Джарвис, ръководителя на мисията на МВФ в Минск. Основна тема на срещата бе финансово-икономическото положение в страната.

В края на миналата седмица министрите на финансите на страните от ЕврАзИО одобриха кредит за Беларус в размер на 3 млрд. долара от резервния фонд на организацията. Ключово условие за кредита е приватизацията на държавни активи за 7,5 млрд. долара през идните три години, допълва Ройтерс. Беларус също така намали с 50% до 1,5 целта си за равнище на бюджетния дефицит през 2011 г. и обеща да понижи показателя до 1% през 2013 г.

Мисията на МВФ ще остане в Минск до 14 юни, за да направи оценка на икономиката и финансите в бившата съветска република.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още