IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия предвижда до 30 млрд. долара заеми за строителство на АЕЦ в чужбина

В посочената сума влизат първите атомни централи на Беларус и Виетнам, както и нашата АЕЦ Белене, пише Комерсант

13:16 | 28.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Русия предвижда до 30 млрд. долара заеми за строителство на АЕЦ в чужбина

Русия предвижда да отпусне през следващите години общо близо 30 млрд. долара кредити за строителство на атомни електроцентрали в чужбина, пише вестник Комерсант.

От посочената сума 8 млрд. долара се отпускат за строителството на първата във Виетнам атомна централа, която се предвижда да влезе в експлоатация през 2020 г. Съответното междуправителствено споразумение беше подписано миналата седмица.

Подобен документ беше подписан преди дни и с правителството на Беларус, за чиято първа АЕЦ, която ще се строи от Росатом, се предвижда заем от 10 млрд. долара. Централата ще е с два ядрени блока, които трябва да влязат в действие до 2018 г.

Освен това Москва е готова да предостави заеми за строителството на още три или четири ядрени проекта в чужбина, пише руската медия, така че общата сума на държавните кредити да достигне близо 30 млрд. долара. В това число се включва и АЕЦ Белене.   

Руският вестник не посочва с каква сума евентуално се предвижда да бъде кредитирано строителството на новата българска АЕЦ, но се отбелязва, че според изявленията през годината на председателя на Росатом Сергей Кириенко цената на АЕЦ Белене е минимум 6,3 млрд. долара. 

По този повод руската медия коментира, че щом за съпоставимата с българската АЕЦ в Белурас се отделят 10 млрд. долара, то в посочената сума вероятно влиза и изграждането на инфраструктура.

Другите ядрени проекти, за които Русия би отпуснала кредити, са турската АЕЦ „Акую“ с планирана мощност от 4800 мегавата (4 блока), при строителството на която основни изпълнители са руските „Росатом“ и „Интер РАО“.

Възможно е от руския държавен бюджет да бъдат отпуснати и средства за построяването на трети и четвърти блок на  Хмелницката АЕЦ в Украйна, но условията по евентуален заем от 4 млрд. долара още не са съгласувани.

 

 


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още