IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиляди руснаци оспорват победата на Путин

В Москва има масови протести на опозицията, основните обвинения са в изборна манипулация

21:00 | 05.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Хиляди руснаци се събраха днес на митинги в Москва, за да оспорят победата на премиера Владимир Путин на президентските избори, скандирайки "Срам" и "Русия без Путин", предаде Асошиейтед.

14 000 души се събраха на протестен митинг на площад "Пушкин" под наслов "За честни избори".

Един от лидерите на нерегистрираната Партия на народната свобода Владимир Рижков откри митинга с призив за предсрочни парламентарни и президентски избори. Той заяви, че опозицията иска комплексни реформи и ще продължи мирната, ненасилствена борба докато исканията й бъдат изпълнени.

Рижков поиска също да се разследват измамите на изборите и да се освободят политически затворници.

Властите разрешиха митинга, но разположиха близо 12 000 полицаи, които да гарантират реда. Депутатът от Държавната дума Иля Пономарьов и лидерът на Левия фронт Сергей Удалцов призоваха своите поддръжници да не напускат площада след края на митинга.

Удалцов заяви, че ще остане, докато Путин се оттегли от властта, и предложи на съмишлениците си да сторят същото.

Григорий Явлински, един от създателите на партията "Яблоко", обеща, че опозицията ще формира алтернативна власт. Той напомни, че опозицията има свои лидери и програма. Лидерът на "Яблоко" Сергей Митрохин отново отбеляза, че президентските избори са били нечестни.

Михаил Прохоров, който по предварителни данни е на трето място в изборните резултати, заяви преди да се отправи към площад Пушкин, че не се възприема като опозиция, а като алтернатива.

По-рано днес той се срещна с Владимир Путин. На самия митинг той заяви, че ще се бори за свободна страна, в която гражданите гласуват не от страх, а от чувство за собствено
достойнство и по убеждения.

Близо 15 000 души участваха в митинга на Манежния площад в подкрепа на премиера Владимир Путин, който бе обявен за победител в президентските избори. Този митинг продължи над 3 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още