IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас: Дилемата е или споразумението с кредиторите, или СИРИЗА

Минимална заплата от 750 евро и отмяна на дълговото споразумение са част от мерките на СИРИЗА, заложени в предизборната й платформа

17:30 | 01.06.12 г. 24
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Алексис Ципрас залага на &quot;радикални данъчни реформи&quot;, с които да пълни хазната. Снимка: Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас залага на "радикални данъчни реформи", с които да пълни хазната. Снимка: Ройтерс

Лидерът на СИРИЗА твърди, че в рамките на настоящото дългово споразумение Гърция няма да е в състояние да се върне на пазарите, достъпът до които загуби през 2010 г. Той се зарече, че ако получи доверието на гърците, ще се бори да намали драстично дълга на страната или да наложи мораториум на дълга, което ще доведе до спиране на плащането на лихвите.

Ципрас е на мнение, че нивото на дълг трябва да отговаря на темповете на развитие на гръцката икономика и на ръста на нейния БВП.

Наред с това Ципрас планира да „сложи край на армията от консултанти“ в държавната администрация, които допринасят малко в сравнение с големите си хонорари. Той смята да създаде малък и гъвкав кабинет и да се довери на опита на държавните чиновници на всички нива, без значение тяхната политическа принадлежност.

Новата програма предвижда също и радикално преосмисляне на държавните разходи, за да могат средствата да се насочват към подобряване на обществените услуги и продукти.

Ципрас също така се обяви за прекъсване на директните връзки на държавата с морската индустрия и корабовладелците с цел повишаване на данъците в този сектор и отмяната на близо 60 данъчни облекчения.

Мерките са част от стратегия за преразпределяне на богатството в страната.

Оспорвана борба

„Не си въобразяваме, че има пари. Не бихме прибегнали никога до такава вулгарност. Гръцкият народ не иска пари като просяк. Иска работа, за да изкарва прехраната си и да покрива основните си нужди“, казва Ципрас.

Междувременно резултатите от три нови социологични проучвания показват, че борбата за победата на насрочените на 17 юни избори ще бъде между СИРИЗА и Нова демокрация.

Според проучване на Kapa Research, проведено по поръчка на Ta Nea, ако изборите бяха днес, Нова демокрация щеше да получи 26,1%, СИРИЗА – 23,6%, ПАСОК – 9,9%, Независими гърци – 5,2%, комунистическата ККЕ – 5,7%, Златна зора – 5,1%, Демократична левица – 4,4%, като останалите са разпределени между по-малки партии.

Също така близо 20% от анкетираните гърци искат страната да излезе от еврозоната, а почти 11% са се въздържали от отговор.

По данни на социологическата агенция RASS Нова демокрация печели 26,5% от гласовете на избирателите  срещу 24,2% за СИРИЗА.

Проучването на агенция Public Issue пък показва преднина на СИРИЗА с 31,5% спрямо 25,5% за Нова демокрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 7
Pyramid
преди 12 години
Абе те да си го изберат, да глътнат водицата, и пак не съм сигурен, че ще разберат посланието на Европа, че не може само да *** и да акаш и току да претендираш, че си /бил? Някога? къде?/ в центъра на цивилизацията и, видите, затуй, трябвало пак да ги хрантутят. сиризи-миризи, много кофти момент са избрали да се правят на юнаци. Кофти отвсякъде - особено, както са се отучили да работят.Затуй, да ги пуснат, да си фалират като хората, никакви нови заеми, никакво опрощаване на стари, и да ги види баба Пръдла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 8
rover
преди 12 години
Няма да бъде зле този Ципрас да мине на психиатричен преглед.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 8
MZ/X
преди 12 години
Ако гърците гласуват за Сириза, дори и 461 еври минимална заплата ще им бъде само една мечта! Минималната заплата може да стане и 1500, но само ако е в драхми :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още