IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром спира да купува газ от независими производители

Решението си компанията обяснява с нестабилното търсене на вътрешния пазар

15:22 | 10.09.12 г.
Газпром спира да купува газ от независими производители

Руската държавна компания Газпром съобщи, че спира покупките на синьо гориво от независими производители, предаде Ройтерс.

Като мотив за решението си от газовия гигант посочват нестабилното търсене на вътрешния пазар.

Мярката влиза в сила от днес и ще продължи да действа в неограничен период от време.

От Газпром уточняват, че мярката няма да засегне сделките с природен газ, които се осъществяват от дъщерните дружества на компанията, както и транспортирането на газовите доставки на другите компании-конкуренти до техните клиенти.

Руската група Новатек, която е вторият в страната производител на природен газ, засега отказва да коментира официално ситуацията.

„Потвърждаваме, че сме получили уведомително писмо и сега обсъждаме ситуацията. Докато не приключим, няма да коментираме детайли по решението на Газпром“, каза за Ройтерс говорител на Новатек.

Агенцията допълва, че държавната петролна компания Роснефт е постигнала сделка с E.On да продава директно газ на нейна електроцентрала, която се намира в близост до Сургут.

Директните продажби на клиенти може би са единственият изход за експанзия и развитие и за Новатек, отбелязва още агенцията. Компанията разполага със сериозни резерви, от които смяташе да се възползва за експанзията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още