IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландска кланица доставяла в Чехия конско, маркирано като говеждо

Продължава изтеглянето от пазара на храни, в които е открито конско вместо говеждо, а скандалът обхваща все по-голяма територия

23:23 | 22.02.13 г. 1
<p>
	Поредният заловен продукт с конско вместо говеждо. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Поредният заловен продукт с конско вместо говеждо. Снимка: Ройтерс

Властите подчертават, че продукцията не представлява опасност за здравето, но според експерти месото може да съдържа болкоуспокояващия препарат фенилбутазон, използван за лечение на коне, който може да бъде опасен за човека.

Днес във Финландия също бяха иззети от продажба месни продукти на няколко компании, в чиято маркировка не е посочено съдържание на конско месо, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на финландската Агенция за хранителна и ветеринарна безопасност EVIRA. От агенцията уточниха, че става въпрос за продукти на компаниите Pouttu, Vaasan Foodservice и  SeaGood Oy Fort Deli.

Според възприетата във Финландия практика иззетите от продажба стоки се унищожават. Експертите на EVIRA подчертават, че конското не представлява опасност за човешкото здраве. Агенцията извършва проверки вече няколко дни, като за тестовете са взети проби от 50 продукта с месо.

Технологията вече е изпробвана във Финландия, тъй като на инспекторите в страната вече се наложи да пресичат опити свинско да бъде продавано за говеждо.

Местни медии, които ИТАР-ТАСС не цитира изрично, обаче отбелязват, бе финландците за разлика от останалите европейци реагираха необичайно на скандала с конското – многобройните публикации напомниха на потребителите за този тип месо и продажбите му се увеличиха. Единствените претенции при появата на конското във финландските магазини да опитите то да бъде представено за говеждо.

При това жителите на страната внимават при покупката на вносно конско месо, докато към произведеното в страната имат пълно доверие и спокойно го купуват от магазините.

Един от много популярните продукти, който може да се намери на практика във всеки специализиран магазин, е пушен конски бут. Той не отстъпва по търсене на продукти от месо от лос, от мечка или от северен елен.

Печалбата е очевиден мотив за измамниците. Конското върви на цени от 600 до 700 евро за тон, а говеждото струва около 4 000 евро за тон. И без ДНК тест, който рядко се прави обикновено, понеже конското не е вредно, шансовете за откриването му са минимални.

Френските власти идентифицираха производителя  Spanghero като източник на конско в храни, предназначени за хора, но компанията настоява, че е подведена от чужди доставчици от най-различни страни - Люксембург до Румъния. Румънските власти в отговор възразиха, че тяхното конско, продавано за износ, е коректно етикетирано.

Spanghero днес обяви, че напълно прекратява търговията на едро с месо, след като на 14 февруари след ветеринарна проверка загуби лиценза за тази дейност, чийто дял в търговския й оборот заема едва два процента, поясни Бартелеми Аге, президент на на компанията, разположена в град Кастелнодари в Южна Франция. Тя ще се съсредоточи върху продажбата на кайма, месни полуфабрикати и разработката на рецепти за месни блюда.

Компанията, която е главен доставчик на месо за европейския производител на замразени храни Findus в течение на половин година купувала 25-килограмови парчета месо, които по митнически документи минавали за конско. За периода били закупени 750 тона месо. С машинациите компанията "икономисала" между 300 000 и 500 000 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
ЕС - големия цирк на Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още