IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама предлага своеобразен мирен план за Украйна

Планът предполага изтегляне на руските военни от Крим и създаването на комисия, която да гарантира правата на етническите руснаци на полуострова

12:05 | 05.03.14 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Обама предлага своеобразен мирен план за Украйна

Американският президент Барак Обама предложи своеобразен мирен план за Украйна. Той предполага всички руски военни да се изтеглят от Кримския полуостров обратно във военните бази, както и да се създаде международна комисия в региона, която ще има задачата да гарантира спазването на човешките права на етническите руснаци, пише BBC, позовавайки се на информация от Белия дом.

Предложението на Обама ще бъде обсъдено днес в Париж от руския министър на външните работи Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Джон Кери, които предстои да се срещнат. Украинският външен министър Андрей Дешица също е на посещение във френската столица.

Вашингтон смята, че това, че Русия контролира комуникациите и инстуциите в Крим е акт на агресия, въпреки че руският държавен глава Владимир Путин е заявил, че на терена няма руски войски.

По думите на Джон Кери хората на улицата не чувстват, че са застрашени човешките им права, а единственият им страх е от руска инвазия. Той изрази надеждите си, че Путин ще се отдръпне и ще види, че САЩ искат напрежението да не ескалира и да няма конфронтация.

„Ако Москва реши да не следва този подход, ако не иска да работи директно с правителството на Украйна, тогава ние и нашите партньори няма да имаме друг избор освен да продължим да изолираме Русия политически, дипломатически и икономически“, подчерта Кери. Според Сергей Лавров подобни санкции биха били контрапродуктивни.

На фона на всичко това напрежението в Крим започва да утихва бавно след смекчаването на тона на руския президент. Вчера той заяви, че не цели поемането на контрола на Кримския полуостров и в момента на украинска територия няма руски военни.

Подробности по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
"""""А после с финансова помощ от ЕС и МВФ, се стабилизира държавата. """""""""Това виц ли е, или се проверява търпението на форумците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
"...най-малкото за да пътуват в цяла Европа като нормални, уважавани граждани на ЕС ( както го правят сега българите)..."Хаааахахаха! Толкова уважавани, че дадохме гориво за предизборната кампания в най-големите западни държави за предстоящите избори за европарламент! хахаха! Нали знаеш каква е централната теза в предизборнте обещания на повечето английски, германски, френски, холандски и белгийски партии? хаха... Що ми се струва, че точно уважението към нас и румънците изпълни със съдържание последната политическа година в ЕС... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 3
Hahoto
преди 10 години
15 милиарда бяха обещали Руснаците на марионетката си Янукович, в замяна от отказ от ЕС и мечешка прегръдка с Русия. Че САЩ помагаха е ясно, че с преврата на ултранационалистите нещата излязоха от контрол и за САЩ и за Русия и всеки сега се опитва да извади дивиденти от ситуацията. САЩ подкрепиха новото незаконно правителство в Киев, руснаците завзеха Крим, ама неофициално.Путин според мен избърза.Трябваше остави националисти и русофили да се сбият и тогава щеше да му е много по-лесно като "гарант" за мира в Украйна. Можеше да отиграе прецедента с Кипър от 74 година. А иначе, голям е финансовия ресурс на Русия , но е повече от 20 пъти по-малък от този на ЕС и САЩ, така че ако Путин тръгне да си мери ... със Запада, ще е 20 пъти на загуба!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 5
misanthrope
преди 10 години
Мисля., че лекичко се изхвърляш. Русия предложи на Украйна 35 милиарда ако не се лъжа, ЕС предлага 11 след кандърми. Русия има огромен финансов ресурс и на практика Украйна е енергийно напълно зависима от Русия. Русия обаче не може да им предложи европейско бъдеще да. Независимо, че се водят независими държави, и Украина и Беларус са на практика руски провинции и то бедни. За това и украинците казаха Стига вече ( не без подкрепата на САЩ според мен, но то е една друга тема). Странно как не са се сетили да подковат Грузинците пак да си искат там какво беше, точно в тоя момент както и да провокират протести против Лукашенко в Беларус и една офанзива в Сирия. На толкова фронтове, другаря Путин щеше да види зор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 4
Hahoto
преди 10 години
Предложението на Обама изглежда коректно. Руснаците се прибират в базата. Правят се нови избори в Украйна и в Крим. А после с финансова помощ от ЕС и МВФ, се стабилизира държавата. Путин няма нито финансовия ресурс, нито ще срещне разбирането на всички украинци, за да нормализира съседната страна. И изобщо това дрънкане на оръжие от страна на руснаците в Украйна е крайно неуместно. Какво остава на Русия в тази изолация, нищо кой знае по различно от сега - страна със затихващи функции на суровинен придатък. И някак жалко е да тропаш с калашника на чужди врати и да искаш да налагаш ред, като не можеш да наложиш не само ред, но и малко възход в собствената си държава.Иначе всеки може като Путин, да харчи на широко от спечеленото от суровините, но защо в Норвегия от петрола, цялата държава благоденства, а в Русия мизерства!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 5
misanthrope
преди 10 години
И най-накрая, ако всичко до тук не ти се вярва, ще го искат, защото Македонците днес искат да са българи и се редят на опашка за български паспорти пред МВР, и защото Молдовците искат да са румънци. Да, да, има хора, които на драго сърце биха се сменили с някой от нас или с някой румънец, представете си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 5
misanthrope
преди 10 години
А по отношение на това, защо ще искат, ще искат най-малкото за да пътуват в цяла Европа като нормални, уважавани граждани на ЕС ( както го правят сега българите) вместо да ги разнищват на всяка граница и да им искат визи и паспорти и покани и дневни и нощни и резервация и незнам какво още, Унизително, много унизителноЩе го искат, защото безработицата ще е 12% (както е сега в България), ще го искат, защото инфлацията ще е 3% (както е сега в България) и много други. България, колкото и да не ви се вярва на комунистите-носталгици е член на ЕС и българина е гражданин на ЕС и ако се абстрахираме от вечния рев на българите, ще стане ясно че далеч не е толкова зле, колкото им се иска на комунистите, за да сочат с пръст
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 5
misanthrope
преди 10 години
Моля те, спести ми мъдростта си. Зная че си бивш спортист и настоящ комунист, русофил (шото по соца, спортистите ядяха най-големи кюфтета и ви е мъка сега) но паралела между Косово и Крим е абсурден и смешен Сблъсъка в Косово е преди всичко религиозен, между мюсюлмани, финансирани и подкрепяни от ислямисти и православни християни а тук и двете страни са православни. Конфликта там непрестанно се подклажда от трафиканти на оръжие и дрога, и терористични групировки, имащи интерес от нестабилност и беззаконие в тази част на Европа. Конфликта там е най-сетне между сърби и албанци, нямащи нищо общо по между си, а тук е между два много близки славянски народа. Когато крайните националисти в Украйна бъдат сложени на място ( а то ще стане, защото процентно са колкото Волен) и когато ( рано или късно) руския диктатор агресор слезе от власт, руснаците от Крим и Украинците ще си дадат сметка че всъщност няма какво толкова да делят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 4
bgMan
преди 10 години
Ще целуват и още как, и не само ръка.Щом се оставиха още толкова години да са зависими само от благоволението на Русия сега ще целуват каквото им посочат от Кремъл.И нашето положение все още не е кой знае колко по-различно. Ще сме бедни мизерници докато зависим само от благоволението и тарифите на най-добрите водкаджии в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
SS-23
преди 10 години
По-добре да преглътнат, да се откажат от Крим и да си поискат обратно стратегическите бомбардировачи с ядрени бойни глави от Русия*****************************************************************хе хе хе.... и ти си нагъл! от тук насетне - украинските сороси ше трябва да забравят завинаги за ядрено оръжие, и да целуват ръка за да не им скочи газа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още