IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон ограничи визите за украинци и руснаци, заплашващи Украйна

САЩ призовават Русия “да разреши кризата чрез директен и незабавен диалог с правителството на Украйна”

19:00 | 06.03.14 г. 1
Вашингтон ограничи визите за украинци и руснаци, заплашващи Украйна

Администрацията на американския президент Барак Обама ограничи визите за украински и руски граждани, които заплашват суверенитета на Украйна, съобщава Bloomberg.

Обама разреши и прилагането на финансови санкции, като разчисти пътя за засилване на натиска върху Москва и опонентите на временно управляващите в Киев.

Брюксел още не е решил дали да наложи санкции на Русия заради действията на страната по повод кризата в Украйна, припомня агенцията.

Действията на САЩ са насочени към “тези, които заплашват мира, сигурността, стабилността, суверенитета и териториалната цялост на Украйна”, обяви говорителят на Белия дом Джей Карни.

Санкции ще търпят и тези, които “незаконно присвояват държавни активи на Украйна или претендират да отстояват правителствена власт над всяка част от страната без съгласието на украинското правителство”, допълни Карни.

Вашингтон освен това призовава Русия “да разреши кризата чрез директен и незабавен диалог с правителството на Украйна”, както и да оттегли незабавно военните сили от базите им.

От Белия дом не уточняват кои са лицата, за които ще важат санкциите. Според анонимен източник на Ройтерс обаче руският президент Владимир Путин не е сред тях. Източникът е обяснил, че такъв ход е възможен само при извънредни обстоятелства.

Преди няколко дни американският държавен секретар Джон Кери обяви, че САЩ и партньорите на страната възнамеряват да наложат “специфични икономически санкции” на Русия, като допълни, че държавите са “готови да изолират Русия”. Сред мерките са търговски рестрикции, визови ограничения, замразяване на руски активи в САЩ, както и опит да се преустанови членството на Русия в Г-8.

Обявените днес санкции са “гъвкав инструмент” и ще позволят на Вашингтон да предприеме мерки срещу тези, които са директно замесени в дестабилизацията на Украйна, включително военната намеса в Крим, коментира пред представители на Камарата на представителите.

Според представителите на американската администрация е възможно през следващите дни да бъдат предприети допълнителни мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
Наскоро един украинец закупи кеш машина за един милион и я инсталира в Чикаго!Вече има поръчки за месеци напред!Кой губи?А може би Украйна печели, че няма да изнесат и малкото останало?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още