IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС замразява преговорите за всеобхватно партньорство с Русия*

Брюксел ще обмисли и други мерки, ако Москва не реагира на украинската криза

20:30 | 06.03.14 г. 3
ЕС замразява преговорите за всеобхватно партньорство с Русия*

Европейският съюз (ЕС) замрази преговорите с Русия за споразумения за всеобхватно партньорство и опростяване на визовия режим и я заплаши с икономически санкции, ако не спре до дни да дестабилизира ситуацията в Украйна, предадоха световните агенции.

На извънредна среща днес в Брюксел, посветена на украинската криза, правителствените ръководители от ЕС призоваха Москва да се съгласи да започне в най-скоро време преговори по въпроса, съобщава БТА.

Европейските лидери взеха това решение, след като САЩ наложиха визови ограничения на проруските опоненти на новата украинска власт в Киев и откриха пътя за налагане на финансови санкции, отбелязва Асошиейтед прес.

Целта на наказателните мерки, предприети от ЕС и САЩ, е да бъде овладяна най-тежката геополитическа криза в Европа след края на Студената война.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой предупреди Русия, че разполага с броени дни, за да реагира. В противен случай Европейският съюз ще обмисли и мерки като забрана за пътуване, замразяване на активи и отмяна на следващата среща на върха ЕС-Русия, предупреди Ван Ромпой, цитиран от ДПА.

Той даде да се разбере още, че до произвеждането на избори в Украйна Европейският съюз е готов да подпише само политическата част от споразумението за асоцииране на бившата съветска република. Икономическият раздел на спогодбата ще бъде оставен за след формирането на нова изпълнителна власт в страната.

Ван Ромпой определи украинската криза като най-тежката в Европа след балканските войни от 90-те години.

Съветът на ЕС утвърди и решението за предоставяне на Украйна на помощ в размер на 11 милиарда евро до 2020 г., съобщи председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Министър-председателят на Дания заяви, че европейските лидери са разединени по въпроса колко настъпателни трябва да са действията срещу Русия, подчерта специалният пратеник на Bulgaria on Air Иван Иванов. Според холандския министър-председател  Марк Рюте въпросът за санкциите трябва да бъде отложен, за да се даде шанс за намаляване на напрежението.

Реакциите в групите на Европейския парламент (ЕП) също са различни. Пред BG On Air бившият премиер на Белгия Ги Верхофстад заяви, че само санкциите срещу Русия могат да сложат край на кризата в Украйна. От своя страна председателят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода посочва, че налагането на санкции е глупаво и няма да доведе до положителен развой на конфликта, уточни Иванов.

Европейските лидери осъдиха и решението на Кримския парламент да свика референдум за присъединяване на украинската автономна република към Русия. Те го определиха като незаконно.

Подобна беше и реакцията на временно изпълняващия длъжността премиер на Украйна Арсений Яценюк, цитиран от БНР. По думите на Яценюк, който се присъедини към срещата на европейските лидери в Брюксел, Крим е и ще остане неразделна част от Украйна.

Той призова Русия да изтегли военните си и да оттегли подкрепата си за т. нар. правителство на Крим, както и да започне преговори за мирно разрешаване на кризата.

По-късно и изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов обяви, че блокира решението на парламента на Крим за произвеждане на референдум за присъединяване на автономната република към Русия. Той увери, че Върховната Рада ще инициира съответните процедури за блокиране на решението на Върховния съвет на Крим и за неговото разпускане.

Съветът за сигурност на Руската федерация днес обсъди украинската криза и решението на Крим, но Москва така и не коментира ситуацията.

* Допълнено с позицията на Олександър Турчинов

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
http://valentinfortunov.com/wordpress/02-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82-2014-%E2%80%9E%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE%E2%80%9C/А може би искате да гледате филма, "Путин и задкулисието"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
Сините камъни
преди 10 години
http://***.youtube.com/watch?v=EoVTgQ2x-FYСлушайте Сергей Разумовский, украински генерал!Изключителен човек!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Сините камъни
преди 10 години
Голямо лицемерие, голямо! зЗа тоя реферндум, всички знаят, че е поредната игра с подставено лице, което никой не е посочвал в Крим!Надяват се Путин да се хване на тази въдица!Наивници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още